Sklep internetowy kiszeczka.pl jest tymczasowo nieczynny. Wracamy 3.04.24r.

Łańcuch chłodniczy czyli dlaczego musisz pamiętać o 2 godzinach

Łańcuch chłodniczy czyli dlaczego musisz pamiętać o 2 godzinach

1. Temperatura ma znaczenie

Zachowanie łańcucha chłodniczego oznacza utrzymywanie stałej, niezmiennej temperatury w całym tkz. cyklu „życia produktu”. Począwszy od jego produkcji, poprzez transport i przechowywanie w sklepie, na dostarczeniu do domu konsumenta kończąc.

W naszej firmie wszystkie zamówienia przygotowujemy w specjalnie wyznaczonym do tego pomieszczeniu, w odpowiednich warunkach chłodniczych. Pakujemy je w ekologiczne torby oraz specjalny pergamin, który pozwala odprowadzić wilgoć z mięsa, co przedłuża świeżość wyrobów gotowych. Następnie produkty transportujemy samochodami-chłodniami do sklepów firmowych lub  bezpośrednio do domu Klienta. Dzięki temu zapewniamy bezpieczne warunki chłodnicze, a mięso i wędliny zachowują pełną świeżość.

W czasie transportu utrzymujemy temperatury zgodne z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 grudnia 2002r.

• 7ºC – mięso czerwone;

• 4ºC – mięso drobiowe;

• 3ºC – podroby;

•2ºC – mięso mielone lub z dodatkiem mięsa mielonego;

• -18 ºC – wyroby mrożone.

2. Z zakładu do twojej lodówki

Aby zapewnić maksymalne bezpieczeństwo transportu naszych wyrobów, dbamy o doskonałą czystość naszych samochodowych komór chłodniczych oraz pojemników transportowych. Po każdej dostawie, skrzynki wracają do naszego zakładu, gdzie są myte i dezynfekowane w specjalistycznych myjkach wysokociśnieniowych przeznaczonych do tego celu.

Rola Konsumenta w utrzymaniu łańcucha chłodniczego również jest bardzo ważna. Kluczową bowiem kwestią może okazać się odcinek drogi pokonywany przez Klienta ze sklepu do domu, szczególnie kiedy na zewnątrz panują wysokie temperatury. Rekomendujemy wówczas np. używanie toreb termoizolacyjnych, wkładów chłodzących, czy lodówek turystycznych do przewożenia produktów szczególnie wrażliwych na zmiany temperatur.

WARTO PAMIĘTAĆ!

Przy tej okazji należy zwrócić szczególną uwagę na drób. W okresie letnim zdarzało się, że spotykaliśmy się z opiniami Klientów, iż sprzedajemy mięso nieświeże. W trakcie rozmowy, okazywało się jednak, że po zakupie mięsa Klient jechał np. komunikacją miejską, czy samochodem w upale, trzymając drób w reklamówce. Nie powinien zatem nikogo dziwić fakt, że po dojechaniu do domu, drób miał nieświeży zapach. Częstym błędem popełnianym przez Klientów jest również wkładanie reklamówki w której mięso było przewożone do lodówki!!! W żadnym wypadku nie można tego robić!

3. 2 godziny mają znaczenie

Konsumenci powinni zwracać uwagę w jakim czasie, od momentu zakupu produkty trafiają do ich lodówek. Pomocne może okazać się przestrzeganie zasady dwóch godzin. Zgodnie z którą, nie możemy dopuścić do tego, aby mięso lub inne jego produkty wymagające przechowywania w lodówce, przetrzymywane były w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 lub 1 godzinę. Szczególnie wtedy gdy temperatura powietrza jest wyższa niż 30°C.

UWAGA!

Zakupione mięso i wędliny zawsze należy przechowywać w lodówce lub zamrażarce, co pozwoli zachować ich bezpieczeństwo i jakość. Nie powinno się również przekraczać maksymalnych czasów przetrzymywania mięsa przed spożyciem.

4. Dlaczego łańcuch chłodniczy jest ważny?

1.Ogranicza rozwój bakterii

2. Pomaga zachować smak i zapach produktów

3. Zapewnia utrzymanie odpowiedniej konsystencji, koloru czy tekstury produktów, które pomagają ocenić Klientowi przydatność do spożycia.

5. Kontrola i jeszcze raz kontrola

W firmowych sklepach KISZECZKA, sprzedawcy odgrywają ważną rolę w procesie ciągłego monitorowania jakości i zachowania ciągłości łańcucha chłodniczego.

Towar wprost z naszego zakładu, trafia bezpośrednio do sklepów i specjalnych komór chłodniczych, następnie układamy go w ladach sklepowych. Przy każdorazowej dostawie  skrupulatnie wypełniamy dokumentację HACCP ( Hazard Analysis and Critical Control Points). W języku polskim skrót ten oznacza: Analizę Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli.

Przestrzegamy rygorystycznych procedur w naszym średniej wielkości zakładzie produkcyjnym oraz we wszystkich sklepach firmowych KISZECZKA, by oferowane mięso oraz wyroby z naszej rodzimej produkcji były zgodne w wymogami sanitarnymi i dawały Państwu gwarancję najwyższej jakości.