Nie tylko rosół. Co warto jeść, żeby podnieść swoją odporność.

Nasze babcie mawiały, że na przeziębienie nie ma nic lepszego niż rosół. W przypadku, gdy już zachorowaliśmy, rosół jest świetnym daniem, które nie tylko nas rozgrzeje, ale także odblokuje zapchany nos. W sytuacji, gdy mamy gorączkę i boli nas gardło, jedynymi produktami, które jesteśmy w stanie zjeść, są często zupy. Wtedy to właśnie rosół sprawdzi się idealnie! 😊

Nie tylko rosół. Co warto jeść, żeby podnieść swoją odporność.

Czy rosół podnosi naszą odporność?

Brakuje badań, które jednoznacznie wskazują, że jest to dobry sposób na budowanie odporności. Jednakże dodając do rosołu sporo imbiru, czosnek oraz pietruszkę, możemy wzmocnić nasz organizm. Czosnek w wyniku obróbki cieplnej wydziela allicynę – substancję, która nazywana jest naturalnym antybiotykiem. Imbir nie tylko zadziała przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, ale również ma działanie wykrztuśne. Gotową zupę można posypać natką pietruszki, zawierającą spore ilości witaminy C, a także żelaza, które naturalnie wspierają nasz organizm jesienią i zimą.

Czosnek oraz imbir skutecznie wesprą organizm w walce z drobnoustrojami. Poza związkami siarkowymi zawierają cenne dla organizmu witaminy: C, A, E, witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, wśród których warto wspomnieć o: siarce, selenie, magnezie oraz żelazie.

rosół

Czy mięso i wędliny pomogą w budowaniu odporności?

Zdecydowanie TAK, a to za sprawą cynku, który jest bardzo ważnym składnikiem wpływającym na budowanie odporności. Najwięcej tego drogocennego pierwiastka znajduje się w mięsie, dlatego też warto je włączyć do codziennej diety. 😊

Szczególnie bogata w ten składnik mineralny jest wieprzowina, wołowina oraz jagnięcina, które zawierają ok. 4-5 mg cynku na 100 gramów.

Jeżeli chodzi o wędliny zawierające spore ilości cynku, szczególnie polecamy: New YorkPastrami, Wołowinę Alpejską, Szynkę Wołową czy Wołowinę po Tatarsku. Warto również zainteresować się pasztetami marki Kiszeczka.

W ramach naszej oferty Restauracyjnych Dań Premium kupić możesz natomiast Jagnięcinę Duszoną w Oliwie z Ziołami, która również dostarczy Twojemu organizmowi sporych ilości cynku.

Co jeszcze warto zajadać w chłodne dni?

Przede wszystkim dobrze znane kiszonki. Polska jest jednym z krajów mogących szczycić się największą dostępnością kiszonek. Kisimy praktycznie wszystko – zaczynając od znanych wszystkim ogórków czy kapusty, poprzez rzodkiewki, buraki, aż po cytryny czy pomidory. Kwas mlekowy, który powstaje w procesie kiszenia stwarza idealne warunki do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych, które naturalnie wspierają naszą odporność.

Kiszonki są również doskonałym dodatkiem do dań mięsnych – można je podawać w formie surówek, sałatek, albo zjeść samodzielnie.

Nie zapominajmy o warzywach i owocach

Warzywa i owoce są źródłem licznych składników mineralnych oraz witamin. Szczególnie ważne jest włączenie do diety warzyw i owoców, które zawierają witaminę C i ß-karoten, takich jak: brukselka, chrzan, jarmuż, papryka czerwona i zielona, szpinak czy natka pietruszki. Wśród owoców najwyższą zawartością witaminy C charakteryzuje się czarna porzeczka, aronia, kiwi, a także cytrusy.

Chyba, że ryba

W rybach (szczególnie tych morskich) znajdziemy moc nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Wpływają one pozytywnie na odporność, budując nasz układ immunologiczny. Warto w jadłospisie uwzględnić łososia, makrelę, sardynki, tuńczyka, a także śledzia. W naszej ofercie znajdziesz pyszne śledzie w oleju oraz śledzie pod pierzynką. Nie pozostaje nic innego, jak tylko skusić się na pyszne i zdrowe dania. 😊

śledź w oleju

Jogurt, kefir, maślanka

To produkty, które zawierają bakterie probiotyczne (tzw. probiotyki), które nie tylko wzmacniają układ odpornościowy, ale również regulują pracę układu pokarmowego. Słowo probiotyk pochodzi z języka greckiego – „pro bios”, a więc „dla życia”. Probiotyki są to specyficzne szczepy bakterii, które podawane człowiekowi wywierają pozytywny wpływ na jego zdrowie.

Jogurt na śniadanie albo maślanka w przerwie na lunch? Brzmi smacznie, a przy okazji pomoże stawić czoła atakującym nas (szczególnie jesienią i zimą) chorobotwórczym wirusom oraz bakteriom!

Praktyczne rady, jak wzmacniać odporność na co dzień:

  • jedz dobre jakościowo mięso, podroby oraz wędliny marki Kiszeczka – to bogactwo cynku oraz minerałów,
  • dodawaj do dań czosnek, imbir i cebulę – to naturalne wsparcie odporności, prosto z natury,
  • do każdego posiłku jedz warzywa lub owoce, staraj się wybierać te, które są bogate w witaminę C,
  • jak najczęściej pij jogurt, kefir albo maślankę i jedz kiszonki,
  • staraj się urozmaicać swoją dietę – włącz do codziennego jadłospisu ryby, orzechy oraz produkty pełnoziarniste,
  • bardzo ważny dla zachowania odporności jest odpoczynek, dlatego zadbaj o 7-8 godzin snu każdego dnia.

szynka rzeźnika bez E