Karczewska Kuchnia Domowa – rzemieślnicze wyroby garmażeryjne od serca, nie tylko na święta

Karczewska Kuchnia Domowa – rzemieślnicze wyroby garmażeryjne od serca, nie tylko na święta

Kto kiedykolwiek sam przygotowywał uszka, pierogi czy choćby krokiety, ten wie ile wymaga to cierpliwości i zaangażowania. Przygotowanie składników, ważenie, mieszanie farszu, doprawianie, wyrabianie ciasta, zawijanie i smażenie… W wielu domach takie przygotowania odbywają się najwyżej raz w roku, np. przed Świętami Bożego Narodzenia.

Czy to źle? Niekoniecznie, jeśli tą pracę może wykonać za nas ktoś, kto zrobi to równie smacznie i domowo, jak my sami.

Karczewska Kuchnia Domowa - wyrabianie ciasta na pierogi

Karczewska Kuchnia Domowa od kuchni

W Karczewskiej Kuchni Domowej wszystko działa jak w zegarku. Mąka z 25-cio kilogramowych worków wraz z wodą trafiają do miesiarki – urządzenia od najcięższej fizycznie pracy – wyrabiania ciasta. Pod czujnym okiem pracowników dodających jajka z lokalnej hodowli i odmierzających sól, urządzenie przemienia składniki w gładkie, elastyczne ciasto. Teraz kolej na wałkowanie. Sprawne dłonie przepuszczają porcje ciasta przez wałki, sypiąc hojnie mąką. Tuż obok trwa następny etap. Cienkie płaty starannie przyciętego ciasta otrzymują porcję farszu wymieszanego w szerokiej misie, tuż obok.

– Tylko to co najlepsze – śmieje się kobieta w białym fartuchu i czepku na głowie mieszając już kolejną miskę farszu. – Tu będą ruskie. Ziemniaki, ser biały, drobno krojona cebula, suszone przyprawy. Nie używany ekstraktów przypraw, jajek w proszku ani żadnych takich.

Karczewska Kuchnia Domowa - pierogi

Kawałek dalej, na kuchence o pięciu odpalonych palnikach parzą się liście kapusty na gołąbki, gotują kluski, pierogi, pracownica nalewa równe porcje ciasta na stalową patelnię. Sterty zawiniętych gołąbków, pierogów z serem i krokietów czekają na swoją kolej. W kuchni jest gorąco. Nic dziwnego, oprócz kuchenki i garnków pełnych gotujących się wyrobów, na pełnych obrotach pracuje również piec konwekcyjno-parowy, w tym momencie pełny gotowych gołąbków.

– Ostatni etap to zamrażarka szokowa schładzająca wyroby po wstępnym gotowaniu w kilka minut. – tłumaczy kobieta pakująca porcję pierogów do czarnego, firmowego pudełka – Dzięki tak szybkiemu schładzaniu cały smak jest zamknięty w środku. W domu wystarczy już tylko kilka minut pogotować lub podsmażyć takie pierogi i będą idealne.

Karczewska Kuchnia Domowa - gołąbki

– Robimy kluski śląskie, leniwe, francuskie, kopytka, kartacze, kołduny, kotlety, sałatki… Długo by wymieniać.  – dodaje inna pracownica – I nie zapominajmy o pierogach! Robimy ich kilkanaście rodzajów.

I tak dzień w dzień, na pełnych obrotach pracuje Karczewska Kuchnia Domowa – bliźniacza marka Kiszeczki, istniejąca równie długo co ona. Ich historia sięga 1936 roku.

Karczewska Kuchnia Domowa - pierogi

Tradycyjnie i nowocześnie

To już niemal 90 lat istnienia firmy! Choć wiele się wokół zmieniło, niezmienne w Karczewskiej Kuchni Domowej pozostało przywiązanie do tradycji, jakości i smaku przygotowywanych wyrobów. Ręczny wyrób, dobór najwyższej jakości składników to kolejne aspekty, którym Karczewska Kuchnia Domowa pozostaje wierna.

Pomimo tradycji i długiej historii firma wciąż wychodzi naprzód, odkrywa nowe smaki. Pierogi chińskie, meksykańskie czy włoskie są tego najlepszym przykładem.

Karczewska Kuchnia Domowa - farsz

Świąteczne przygotowania: Czas start!

Październik, listopad i… grudzień! Tak, do świąt coraz bliżej!

Jeśli przeraża Cię ilość przedświątecznych przygotowań, jesteś we właściwym miejscu! Z przyjemnością zajmiemy się za Ciebie kulinarnymi aspektami świąt. Na co możesz liczyć?

Karczewska Kuchnia Domowa - ekipa

Ponadto istnieje możliwość zamówienia wybranych wyrobów z wyprzedzeniem i odbiorem osobistym w dowolnym sklepie firmowym Kiszeczka tuż przed świętami.

Wszystkie pozycje z naszej oferty polecamy nie tylko od święta, ale i na co dzień. Zajmujemy się również dostarczaniem wyrobów na uroczystości rodzinne i firmowe. Zobacz zakładkę Catering &Event.

Serdecznie zapraszamy!