Taki stek lub burger podany w towarzystwie lampki wina… Czy trzeba czegoś więcej?

stek wołowy, steaki na grilla, mięso na grilla , grillowanie w Kiszeczce, sezonowane mięsa

Mięso sezonowane, tak jak dobre wino potrzebuje czasu by dojrzeć. Przechowywane w ściśle określonej temperaturze i wilgotności przez 21 dni powoli zyskuje głębię smaku, nabiera charakteru. Następnie przygotowane na grillu czy patelni, uwalnia niepowtarzalny aromat, zachowując swą miękkość i kruchość.

Zobacz kategorię:

Wołowina sezonowana

Steki

sezonowane mięsa, długo dojrzewające, dry aged, antrykot sezonowany, kiszeczka

Sezonowane mięsa znajdziecie w sklepach firmowych Kiszeczka w Warszawie:
– przy ul. Trakt Lubelski
– przy ul. Belgradzkiej
– przy ul. Wąwozowej

A także:
– w Konstancinie
– w Karczewie
– w Otwocku przy ul. Warsztatowej

Mapa sklepów

Serdecznie zapraszamy!

Co to jest BILTONG?

BILTONG to rodzaj suszonego mięsa wytwarzanego tradycyjnie w RPA. Jest to mięso wołowe marynowane w soli i starannie dobranych przyprawach, a następnie suszone na wolnym powietrzu. Do Kiszeczki trafił dzięki Bobby’emu Strydom pochodzącemu z RPA, który postanowił zostać jego ambasadorem, promując znany i uwielbiany przysmak ze swojego kraju.

Tradycyjnie z Południowej Afryki

W Afryce Południowej ten mięsny przysmak jest znany i spożywany od wieków. Ponad 400 lat temu, gdy rdzenni mieszkańcy RPA nie mieli jeszcze dostępu do soli, wieszali surowe płaty mięsa pod końskim siodłem na czas podróży. Mięso powoli peklowało się w słonym pocie zwierzęcia, a następnie było rozwieszane do wysuszenia w upalnym, afrykańskim powietrzu.
Gdy do Afryki przybyli europejscy osadnicy, udoskonalili proces peklowania mięsa dzięki użyciu soli i starannie dobranych przypraw. Składniki były mieszane do uzyskania płynnej marynaty, w której następnie peklowano surowe mięso.

Biltong stał się w Południowej Afryce niezwykle popularny, dzięki trwałości i łatwości transportu w gorącym klimacie. Nie wymagał specjalnych warunków przechowywania, a dodatkowo charakteryzował się wysoką zawartością białka. Mógł wiec stanowić podstawowe pożywienie podróżników zarówno lądowych jak i morskich przez długie miesiące. Odegrał znaczącą rolę również w trakcie migracji holenderskich osadników, tzw. Voortrekkers w głąb Afryki. Obecnie Biltong stanowi ważny element kultury południowoafrykańskiej i jest podstawowym produktem spożywczym, który można znaleźć w każdym sklepie mięsnym i supermarkecie w RPA.

biltong - wołowina suszona dostępna w Kiszeczce

Receptura i przyprawy

Słowo ,,biltong” pochodzi od niderlandzkich słów „bil” (mięso lub biodrówka) i „tong”, a więc Biltong oznacza w zasadzie paski wołowiny. Jednak biltong tylko z wyglądu przypomina zwykłą, suszoną wołowinę. Jego smak i proces przygotowania jest zupełnie inny. Nie jest wędzony ani gotowany jak suszona wołowina, lecz przyprawiany starannie dobranymi przyprawami, marynowany na mokro z użyciem octu i kolendry, a następnie suszony. Dalsze dojrzewanie w odpowiednich warunkach trwa jeszcze kilka dni. Dzięki zastosowaniu przypraw specjalnie sprowadzonych z Południowej Afryki, Biltong dostępny w Kiszeczce charakteryzuje się oryginalnym, afrykańskim smakiem. Do jego wyrobu nie wykorzystujemy żadnych konserwantów, a doskonały smak uzyskujemy dzięki wykorzystaniu kawałków najwyższej jakości wołowiny. Nad całym procesem czuwa Bobby Strydom – pochodzący z RPA ambasador Biltong w Kiszeczce.

Przekąska na każdą okazję

Dzięki wysokiej zawartości białka, biltong może stanowić idealną przekąskę przed lub po treningu lub innej aktywności fizycznej. Doskonale sprawdzi się w dłuższych podróżach, na wycieczkach w góry, wakacyjnych aktywnościach. Jest nie tylko zdrowy, ale i pełny doskonałego smaku.

Biltong znajdziecie w sklepach firmowych Kiszeczka.

Serdecznie zapraszamy!

Czym jest azotyn sodu?

Azotyn sodu czyli E250 to substancja powszechnie wykorzystywana już od ponad 100 lat przy wyrobie wędlin, nie tylko firmowych. Jest popularna również wśród domowych, amatorskich twórców wszelkich wędzonek, szynek i kiełbas. Obecnie wykorzystywana jest w postaci soli peklującej (mieszanki soli kuchennej i azotynu sodu w proporcji 99,6 do 0,4, czyli 0,4%), dzięki czemu właściwie nie ma możliwości, aby go przedawkować.

Azotyn sodu (E250)  jest powszechnie stosowany przede wszystkim ze względu na silne właściwości przeciwdziałające rozwojowi niebezpiecznych bakterii jadu kiełbasianego. Obecnie nie ma w tej kwestii alternatywy dla jego stosowania. Przedłuża on trwałość wędlin, zapobiega zbyt szybkiemu jełczeniu, a dodatkowo poprawia wygląd i smak wyrobów mięsnych. Swojskie wędliny, które znamy z dzieciństwa charakteryzowały się pożądaną, różową barwą właśnie dzięki dużej zawartości azotynu sodu, stosowanemu dawniej w postaci saletry.

Obecnie azotyn sodu stosuje się w postaci soli peklującej, dzięki czemu ma się pełną kontrolę nad jego stężeniem. Przedawkowanie sprawia, że wyrób staje się zbyt słony, łatwo wyczuć jego zbyt duży dodatek. Z tego względu nadmierna zawartość azotynu sodu w obecnie wyrabianych wędlinach jest w zasadzie niemożliwa.

wędliny Kiszeczka, wiszące kabanosy, tradycyjne, swojskie wędliny

Kiedy azotyn sodu może szkodzić?

Sam z siebie, azotyn sodu w małych dawkach nie jest szkodliwy. Niebezpieczne są natomiast substancje, które powstają przy obróbce peklowanego mięsa w wysokiej temperaturze przez dłuższy czas. Dotyczy to przykładowo długotrwałego grillowania peklowanych kiełbas, zwłaszcza jeśli dojdzie do ich zwęglenia. W wyniku tego procesu powstaną tylko śladowe ilości szkodliwych substancji, które nikomu nie powinny zaszkodzić.  Jednak nie zaleca się spożywania takiego jedzenia często i w dużych ilościach, zwłaszcza dzieciom. Kto chciałby jeść grillowaną kiełbasę każdego dnia?

Gdzie jeszcze można natrafić na azotyny?

Okazuje się, że peklowane wędliny nie są jedynym źródłem, skąd azotyny trafiają do naszego organizmu. Wędliny nie są nawet głównym źródłem. Okazuje się, że ich niekontrolowana ilość bardzo często pochodzi z warzyw uprawianych przemysłowo. Przedostają się do warzyw wprost z nawozów azotowych, używanych w nadmiarze do ich uprawy. Szacuje się, że azotyny w diecie człowieka pochodzące z wędlin i przetworów to tylko kilkanaście procent całości spożywanych azotynów.

wędliny Kiszeczka w ladzie, szynki, kiełbasy, pasztety

Konserwanty to samo zło?

Taka jest właśnie opinia bardzo wielu osób. Przez to każde słowo ,,konserwant” na etykiecie wyrobu jest źródłem ogromnych kontrowersji. Warto zauważyć, że przecież konserwantem, czyli substancją przedłużającą trwałość danego wyrobu jest choćby cukier w dżemie, kwas mlekowy (E270) w ogórkach kiszonych, czy substancja oznaczana jako E300 – czyli kwas askorbinowy, przeciwutleniacz lub po prostu zwykła witamina C, powszechnie stosowana w produktach spożywczych. To wszystko są ,,konserwanty”.

Warto czytać etykiety, dowiadywać się, jaki dokładnie jest skład wyrobów, a także co kryje się pod pewnymi nazwami. Niektóre, podejrzanie brzmiące nazwy, mogą się okazać tymi spożywanymi przez nas na co dzień. inne, pozornie zwyczajne – być czymś, czego w żadnym wypadku nie chcielibyśmy spożywać.

Nie ma zatem powodów do obaw przed azotynem sodu znajdującym się w wędlinach, z tego względu, że daje on zdecydowanie więcej korzyści niż zagrożeń. Powinno się unikać raczej wątpliwej jakości surowców, a także sztucznych dodatków, mających na celu poprawę struktury, barwy i aromatu wędliny, substancji zwiększających masę wyrobu dzięki dużemu dodatkowi wody, a także mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM), które jak się okazuje, w świetle prawa nie jest nawet mięsem…

Gdzie zatem szukać zdrowych wędlin?

Z pewnością u małych, lokalnych producentów, wciąż wytwarzających swoje wyroby tradycyjnie, z mięsa polskiego pochodzenia, zachowujących tradycyjne receptury i cieszących się zaufaniem klientów od wielu lat. Bardzo często, w swojej ofercie mają wyroby, nie zawierające jakichkolwiek sztucznych dodatków, wzmacniaczy smaku, ani nawet azotynu sodu. Wyróżniają się tym, że nie są tak bardzo różowe na przekroju – raczej charakterystycznie szare. W ofercie rodzinnej firmy Kiszeczka są to m. in.:

Boczek domowy pieczony

Kiełbasa ze wsi

–  Pasztety – wszystkie z naszej oferty,

–  Schab domowy pieczony

–  Szynka ECO

Kaszanka, kaszanka grillowa

Te wyroby, podobnie jak wszystkie z Karczewskiej Kuchni Domowej nie zawierają jakichkolwiek konserwantów, nawet azotynu sodu, a wyłącznie domową sól kamienną.

wędliny Kiszeczka w ladzie, kaszanka, kaszanka grillowa, tradycyjne, swojskie wędliny bez konserwantów

Może zainteresują cię również poniższe tematy naszych wpisów:

– Jak przygotowujemy nasze wyroby?

– Co siedzi w kaszance?

– Jak przygotowujemy nasze burgery?

Szybko na obiad

Masz tak czasem, że chcesz zjeść coś szybko na obiad, bez niepotrzebnego czekania, a nie masz w głowie żadnego pomysłu? Oczywiście! Każdy tak czasem ma. Podpowiadamy jak poradzić sobie z tą pojawiającą się czasem pustką w żołądku i głowie. Mamy na nią mnóstwo pomysłów. Zobaczcie sami!

kurczak po tajski, danie na ciepło

Kanapki – wykorzystaj to co masz w domu

Kanapki to jeden z prostszych pomysłów, ponieważ wykorzystuje to, co zapewne masz już w lodówce. Przygotuj kromki chleba i ulubione dodatki. Kilka plastrów ulubionej wędliny, liść sałaty, pikantny sos. I ekspresowy posiłek gotowy! Jeśli jednak masz ochotę na coś ciepłego, spróbuj podsmażyć kromki pszennego chleba z obu stron na suchej patelni, smarując je lekko masłem lub oliwą. Zrobienie z nich grzanek w tosterze też będzie dobrym pomysłem. Najważniejsze, żeby zrobiły się chrupiące i lekko zrumienione. Na taką gorącą kromkę możesz położyć plaster wędliny – surowej lub też lekko podsmażonej. Ser, pomidory, listki rukoli czy roszponki oraz ulubione sosy lub ketchup z musztardą dopełnią tą szybką potrawę. Nie zapomnij na wierzchu położyć drugiej gorącej kromki chleba. I viola! Domowy burger gotowy!

Szukasz dobrej jakości wędlin do codziennych kanapek? Zobacz najwyższej jakości wędliny z Kiszeczki

Obiad od zera w 30 minut

Filet z kurczaka w roli głównej

Kolejnym pomysłem na obiad do przygotowania w 30 minut jest wykorzystanie filetu z piersi kurczaka. Jest to mięso na tyle delikatne, że daje się podsmażyć lub udusić w kilka do kilkunastu minut. To prawdziwy sprinter wśród mięs! A do tego ilość wariacji dań z jego udziałem jest wprost nieograniczona. Poniżej kilka szybkich propozycji ze strony kwestiasmaku.com:

– Kurczak w sosie curry

Pierś z kurczaka w sosie sweet chili

– Kurczak w sosie chimichurri

– Filet z kurczaka w kremowym sosie pomidorowo – koperkowym

– Tex-mex z kurczakiem i cukinią

– Filety drobiowe w lekkim sosie koperkowym

Jeśli szukasz czegoś więcej, niż zwykłego filetu z piersi kurczaka (choć i tak najwyższej jakości), zwróć uwagę na filet z piersi kurczaka zagrodowego.

Jaka jest między nimi różnica?

Kurczak Zagrodowy chowany jest wyłącznie w małych, rodzinnych gospodarstwach z całorocznym dostępem do zagrody na świeżym powietrzu. Każda tuszka jest gwarancją najlepszego pochodzenia i sprawdzonej jakości. Mięso jest delikatne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka. Dodatkowo ma bardziej spójną, kruchą strukturę, co dodaje mu wyjątkowego i poszukiwanego przez koneserów smaku i aromatu.

Obiad z zamrażarki?

Czy wiesz, że prawie każdy gotowy posiłek możesz zamrozić i wyjąć choćby za miesiąc, aby ponownie cieszyć się jego smakiem? I to zarówno jeśli chodzi o gotowe, zakupione wyroby garmażeryjne (pierogi, krokiety, kotlety itd.), jak i porcje obiadowe, które sam przygotowałeś. Kto nie miałby ochoty wyjąć któregoś wieczoru z zamrażarki domowego bigosu, aby następnego dnia tylko go odgrzać? Brzmi dobrze? O tak! Oszczędza czas i skutecznie pomaga ograniczać marnowanie żywności.

Pierogi i naleśniki po drodze z pracy

Szybko, różnorodnie i zdrowo. Oczywiście, pod warunkiem, że zdecydujesz się na pierogi czy naleśniki ręcznie wyrabiane, domowe, od zaufanego producenta. Idealnie, jeśli możesz wybierać spośród przeróżnych smaków. Na słodko, słono, z mięsem, wegetariańskie… Nie ma co się ograniczać! Niech będzie różnorodnie! Naprawdę spory wybór pierogów znajdziesz w Kiszeczce.

No więc masz już wybrane pierogi. Jak je przygotować do spożycia? Nie zachęcamy do jedzenia na zimno. Znacznie lepiej zjeść je na ciepło – można je ekspresowo podgrzać w garnku z wrzątkiem w ciągu kilku minut lub podsmażyć na rozgrzanej patelni do złocistego zrumienienia. Smacznego!

Sprawdź, jakie pierogi znajdziesz w Kiszeczce: ręcznie wyrabiane pierogi na każdą okazję

Ekspresowy, pełnowartościowy, domowy obiad

Kotlet musi być!

Pierogi już ci się znudziły, a naleśniki to nie to? Szukasz czegoś pełnowartościowego, zdrowego, a do tego nie wyobrażasz sobie obiadu bez kotleta czy kawałka kurczaka? Jeśli nie masz czasu na jego przygotowanie, to nic nie szkodzi! Jeśli kupisz mięso uprzednio przygotowane, w postaci kotleta devolay lub mielonego, zaoszczędzisz czas, a obiad na szybko przygotujesz w kilka minut! Jednak zwróć uwagę, aby wybrać wyroby z dobrego, zaufanego źródła, dzięki czemu twój obiad będzie zdrowy i pełnowartościowy. Zwłaszcza jeśli obok mięsa położysz na talerzu ugotowaną w kilka minut kaszę jęczmienną lub gryczaną, a także warzywa – np. liście sałaty ze śmietaną lub domowe ogórki kiszone.

Zestawy obiadowe – czyli co do mięsa?

Poniżej przykładowe zestawy obiadowe. Można je skompletować niemal w 100% z wyrobów przygotowywanych przez Karczewską Kuchnię Domową, a dostępnych na co dzień w sklepach firmowych Kiszeczka. Wszystkie wyroby Karczewskiej Kuchni Domowej przygotowywane są ręcznie z domowych składników, bez dodatku jakichkolwiek sztucznych dodatków, konserwantów, wzmacniaczy smaku. A co z dodatkami warzywnymi? Jeśli nie chcesz przygotowywać ich samodzielnie, znajdziesz ich duży wybór w naszych sklepach firmowych na specjalnych regałach.

– Devolay z serem i kluski śląskie, oraz sałatka szwedzka

– Gołąbki w sosie pomidorowym

– Kotlet mielony, kluski leniwe, papryka marynowana

– Udka z kurczaka, kopytka i ogórki konserwowe

– Placki ziemniaczane w grzybowym sosie

kotlety z marchwi

Bez mięsa. Kotlety wegetariańskie górą!

Masz ochotę na pełny, zdrowy obiad, ale unikasz mięsa? A może pragniesz zrobić sobie przerwę od typowego schabowego czy mielonego i chcesz spróbować czegoś nowego? W każdym z tych przypadków nasza propozycja jest dla Ciebie! Być może zainteresuje Cię kotlet z fasoli, pełen roślinnego białka, albo zwrócisz uwagę na delikatny kotlet z marchewki? A jeśli szukasz alternatywy dla mięsa pełnej witamin i minerałów, a nie straszny Ci charakterystyczny buraczany kolor, koniecznie sprawdź kotlet z buraka. Kotlety roślinne to zawsze dobra alternatywa dla mięsa na talerzu.

A może chcesz też spróbować któregoś z kiszeczkowych pasztetów wegetariańskich?

Obiad na mieście? W sklepie mięsnym przy lampce wina!

Brzmi abstrakcyjnie?  Dla nas nie. Choć to prawda, że niewiele jest miejsc na mapie Warszawy, czy nawet Polski, w których możesz równocześnie kupić najwyższej jakości wędliny i sery, a także zjeść przygotowany na miejscu posiłek i wychylić do niego lampkę wina. Takie rzeczy możliwe są w najnowszym sklepie Kiszeczka zlokalizowanym w Konstancinie – Jeziornie, w budynku Faktorii, naprzeciwko Starej Papierni. Żeberka w sosie klonowym, kurczak po tajsku, czy gołąbki gruzińskie w sosie pomidorowym, to tylko niektóre propozycje, których możesz spróbować. Wszystkie przygotowywane są na bieżąco, z tych samych mięs, które oferowane są w ladzie.

wyroby gorące, na ciepło, w ladzie sklepowej, Kiszeczka - Konstancin - Jeziorna, na szybko na obiad, mięsa, kurczak, pulpety

Uwaga: rzeczywista oferta sklepu może się różnić.

Adres sklepu:

Konstancin Jeziorna, Al. Wojska Polskiego 4, budynek Faktoria

Godziny otwarcia:

Poniedziałek – Piątek: 10 -18

Sobota: 8 -14

Serdecznie zapraszamy na obiad na szybko, w wolnej chwili!

Więcej o nas

Jeśli chciałbyś dowiedzieć się więcej o naszej rodzinnej firmie i być na bieżąco z tym, co się u nas wydarza, zapraszamy na nasz profil facebookowy. Znajdziesz tam mięsne ciekawostki, zaproszenia na wspólne grillowanie, losowania nagród i wiele więcej!

Dołącz do nas na facebooku

Dołącz do nas na instagramie

Sklepy firmowe Kiszeczka

Czy wiecie, że nasza rodzinna firma KISZECZKA ma już 9 sklepów stacjonarnych? A w planach i realizacji są kolejne! Do każdego z nich codziennie dowozimy świeże mięsa i własne wyroby wędliniarskie, przygotowywane na bazie receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Choć stale się rozwijamy, nie zapominamy o nieustannym dbaniu o najwyższą jakość naszych wyrobów.

Lokalizacje sklepów firmowych Kiszeczka i partnerskich

Lokalizacje sklepów sprawdzicie na mapie sklepów KISZECZKA

Legenda: Czerwone pinezki to nasze sklepy firmowe. Czarne pinezki – to sklepy partnerskie, oferujące niektóre spośród naszych wyrobów.

Galeria zdjęć

Zobaczcie w galerii poniżej, jak wyglądają nasze sklepy firmowe:

 

Na wszystkie pytania odpowiemy na przykładzie Kiełbasy Krakowskiej Podsuszanej. Zobaczcie sami.

KIEŁBASA KRAKOWSKA PODSUSZANA

…to kiełbasa grubo rozdrobniona, wędzona, pieczona i suszona, wytwarzana w oparciu o tradycyjne receptury. Przygotowywana jest z mięs najwyższej jakości – chudych wieprzowych, klasy I i II (szynka, łopatka) i mięs kl. III, tłuszczu wieprzowego, a także przypraw: drobno zmielonego pieprzu, kminku, gałki muszkatołowej i świeżego, rozdrobnionego czosnku, z dodatkiem soli peklującej. W procesie produkcji, część schłodzonego mięsa wieprzowego jest peklowana na sucho solą peklującą, a następnie mieszana i rozdrabniana wraz z resztą mięsa i tłuszczu. Po dodaniu przypraw, całość jest starannie mieszana w mieszałce, po czym następuje nadziewanie osłonek białkowych przygotowanym farszem i tzw. osadzanie, czyli proces powolnego, samoistnego mieszania się smaków i aromatów mięsa i przypraw. Kolejne etapy to: proces suszenia, później wędzenia ciepłym dymem w komorze wędzarniczej i wreszcie pieczenia – do uzyskania temperatury 72ºC wewnątrz wyrobu. Na koniec pozostawia się kiełbasę w wystudzonej komorze wędzarniczej na kilka dni, aby odpowiednio podeschła. Dzięki wykorzystaniu starannie dobranych mięs, aromatycznych przypraw i zastosowaniu odpowiedniego procesu produkcji, otrzymany wyrób – czyli Kiełbasa Krakowska Podsuszana charakteryzuje się chrupkością mięsa, dobrym wysuszeniem, a także unikalnym smakiem i aromatem. Ze względu na użycie do produkcji surowców wysokiej jakości – mięs chudych, kiełbasa ta posiada również cenne walory odżywcze – wysoką zawartość białka oraz niską zawartość tłuszczu. Jest to produkt szlachetny, wysokogatunkowy, a także – dzięki zastosowanej technologii wytwarzania – trwały (okres przydatności do spożycia wynosi minimum 30 dni). Dzięki temu, że kiełbasa jest wyrobem podsuszanym, może być przechowywana w suchym miejscu poza lodówką.

Składniki: 100g wyrobu gotowego wyprodukowano ze 124g mięsa wieprzowego, substancja konserwująca: azotyn sodu (sól peklująca), przyprawy.

Zamów online

Kiełbasa Krakowska Podsuszana to tylko jeden z naszych wyrobów. Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą: Nasza oferta

Informacje o zamówieniach

KISZECZKA Smak najwspanialszych wspomnień

Jak przygotowujemy nasze burgery?

Zaczynamy od wyboru odpowiedniego kawałka antrykotu, który charakteryzuje się idealną proporcją mięsa chudego do tłustego. Jest to niezwykle ważny etap. Od niego zależy kruchość, kleistość, soczystość i przede wszystkim smak gotowego burgera.

Wybrany antrykot poddajemy sezonowaniu, czyli przechowywaniu w warunkach niskiej temperatury i wilgotności oraz odpowiedniej cyrkulacji powietrza przez 21 dni. Dzięki temu procesowi mięso nabiera wyjątkowych walorów smakowych i niezwykłej kruchości.

 

Następnie mięso jest mielone i formowane w burgery, które w końcu trafiają do lady chłodniczej w naszym sklepie firmowym. A tam, już nie mogą się na Was doczekać!

Burgery sezonowane idealnie nadają się do szybkiego przygotowania na grillu lub patelni grillowej. Wspaniale smakują w zrumienionej bułce ziarnistej, podane wraz z warzywnymi dodatkami i sosami.

Świeże burgery czekają już na Was w sklepach firmowych KISZECZKA. Tu sprawdzicie ich lokalizacje: https://kiszeczka.pl/sklepy/

Burgery i inne kiszeczkowe pyszności możecie kupić również poprzez naszą stronę internetową: https://kiszeczka.pl/kategoria-produktu/mieso/wolowina-sezonowana/

Możliwa jest również dostawa wyrobów pod Wasze drzwi: https://kiszeczka.pl/zakupy-i-dostawa/

Serdecznie zapraszamy! I życzymy smacznego!

Pytanie: Co siedzi w kaszance?

Odpowiedź: To zależy skąd pochodzi. Bo kaszanka z niesprawdzonego źródła, zamiast wielu witamin i rzadkich minerałów może zawierać szkodliwe dodatki, a przez to bardziej nam zaszkodzić niż pomóc.

Co zatem siedzi w kaszance z KISZECZKI?

Przede wszystkim żelazo i cynk, zapobiegające anemii. Ponadto potas, magnez i witaminy z grupy B. Dodatkowo, dzięki zawartości kaszy gryczanej i krwi, kaszanka doskonale wzbogaca dietę w pełnowartościowe białko, minerały i błonnik.

A co można znaleźć w jej składzie?

Tylko to co dobre. Znajdują się tam przede wszystkim podroby wieprzowe, takie jak wątróbka i płucka, a poza tym mięso z głów i krew wieprzowa oraz bogata w właściwości odżywcze i zdrowotne kasza gryczana palona. Do tego odrobina soli i naturalne przyprawy. Kaszankę otula wyłącznie naturalna osłonka w dwóch jej odmianach dostępnych w sprzedaży – cienkiej i grubej. W przypadku osłonki grubej, ma ona od strony wewnętrznej dodatkową cienką warstwę tłuszczu, który w trakcie grillowania lub smażenia na patelni, wzbogaca kaszankę o niepowtarzalny smak.
KISZECZKA Smak najwspanialszych wspomnień niezmiennie od 1936r.
Serdecznie zapraszamy do sklepów stacjonarnych KISZECZKA i do składania zamówień poprzez nasz sklep internetowy.

HODOWLA NA WOLNYM WYBIEGU

Wyobraźcie sobie rozległe, zielone łąki pachnące soczystą trawą, a na nich pasące się bydło, niespiesznie wyszukujące najsmaczniejsze źdźbła. Gorące słońce, szum drzew i krzewów, pod którymi wylegują się zwierzęta, śpiew ptaków…

W takich właśnie warunkach powstaje doskonała wołowina oraz wieprzowina którą oferujemy w naszych sklepach firmowych KISZECZKA – w niewielkich gospodarstwach odpowiedzialnych rolników, dobrze opiekujących się swoimi stadami. Dzięki zrównoważonej hodowli, naturalnej paszy i dostępowi do zielonych pastwisk, otrzymywane mięso zyskuje najwyższą jakość, a dzięki temu również niepowtarzalny smak, którego nie sposób znaleźć w mięsach pochodzących z ferm prowadzących hodowlę na skalę przemysłową.

W naszej rodzinnej firmie KISZECZKA doskonale zdajemy sobie z tego sprawę, dlatego starannie wybieramy naszych dostawców, przywiązując największą wagę do jakości mięsa i warunków hodowli zwierząt. Dzięki temu mamy pewność, że nasza wołowina i wieprzowina, a także pozostałe gatunki mięs będą nie tylko doskonale smakować, ale również przygotowane z nich wyroby staną się zdrowym i niezwykle wartościowym pokarmem zarówno dla dorosłych jak i dzieci.

DOBRE, LEPSZE, NAJLEPSZE

Zanim kawałek mięsa zostanie wystawiony na sprzedaż, przechodzi dokładną kontrolę i selekcję. Następnie jest starannie dzielony na elementy przez naszego rzeźnika i jeszcze tego samego poranka trafia do lady sklepowej.

Doświadczenie i wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie, pasja którą wkładamy w naszą pracę, starannie wybrani dostawcy oraz regularne kontrole i selekcja najlepszego mięsa to gwarancja doskonałego smaku i najwyższej jakości wędlin produkowanych w naszej rodzinnej firmie KISZECZKA.

Niezmiennie od 1936 roku.

Gdzieś na granicy Śródmieścia i Czerniakowa, przy samym skrzyżowaniu stoi mały sklepik. Z zewnątrz atramentowo czarny, skrywa w swoim wnętrzu wiele niespodzianek…

Czy wiecie o który chodzi?

Dotrzeć do niego można zarówno samochodem jak i komunikacją miejską – wysiadając na przystanku Bartycka. Trafić łatwo – szyld zobaczycie już z daleka. A we wnętrzu…
…czeka na Was duża różnorodność smaków wędlin zarówno naszych firmowych, z najwyższej jakości mięsa od lokalnych dostawców, a także specjały z różnych zakątków Europy. Wystarczy wspomnieć przeróżne, kolorowe salami wiszące w równym rządku dokładnie na wprost wejścia…
Najwyższej jakości mięsa od zaufanych dostawców i wyroby garmażeryjne naszej bliźniaczej marki – KARCZEWSKIEJ KUCHNI DOMOWEJ uzupełniają ladę chłodniczą ciągnącą się niemal od ściany do ściany sklepiku. Dobrą, rodzinną atmosferę wprowadzają wiszące na ścianie zdjęcia dawnych i obecnych właścicieli KISZECZKI, podobnie jak uśmiechy obsługi schowane za maseczkami.

Serdecznie zapraszamy do naszego sklepu przy ul. Bartyckiej 116, bo nawet najlepszy opis i zdjęcia nie są w stanie oddać atmosfery panującej we wnętrzu, a także, co najważniejsze – smaków naszych wyrobów

Znajdziecie nas dokładnie tu:
https://www.google.com/…/data=!3m1!1e3!4m5!3m4…
Lokalizacje pozostałych sklepów, godziny otwarcia: http://www.kiszeczka.pl/o-nas/sklepy/
Pełna oferta: http://www.kiszeczka.pl/_wyroby_/wedzonki-szynki/
Istnieje możliwość złożenia zamówienia telefonicznie i odbioru w naszym sklepie. Realizujemy również dowozy wyrobów pod Wasze drzwi: http://www.kiszeczka.pl/aktualnosci2/media-o-nas/90/1/

KISZECZKA Smak najwspanialszych wspomnień