Sklep internetowy kiszeczka.pl jest tymczasowo nieczynny. Wracamy 3.04.24r.

Wybierz najlepsze mięso dla siebie i swoich najbliższych

Które mięso najlepsze na diecie?

Jeżeli na co dzień liczysz kalorie, doskonałym wyborem będzie drób, który jest najbardziej light spośród wszystkich rodzajów mięs. Oczywiście mówimy o kurczaku lub indyku pochodzącym ze sprawdzonych źródeł, a nie hodowanym masowo. Najczęściej wybierana pierś z kurczaka lub indyka to mięso, po które sięgać powinny osoby dbające o linię. Drób charakteryzuje się dużą zawartością białka oraz niewielką ilością tłuszczu. Oczywiście ważne jest, aby poszczególne części kurczaka czy indyka jeść bez skóry. 😉

Mięso drobiowe dostępne w sklepach Kiszeczka jest wolne od antybiotyków oraz hormonów wzrostu. Uważnie dobieramy hodowców do współpracy. Dzięki temu możemy zagwarantować naszym Klientom wyłącznie najwyższą jakość mięsa, wędlin oraz wyrobów garmażeryjnych z serii Karczewska Kuchnia Domowa i Restauracyjne Dania Premium.

UDKA KULINARNE Z KURCZAKA

POLĘDWICZKI Z KURCZAKA

PODUDZIE Z KURCZAKA

Jakie mięso będzie idealne dla małych dzieci?

Szczególnie polecanymi mięsami dla dzieci są: jagnięcina oraz cielęcina.

To dwa rodzaje mięs, które jakiś czas temu zostały nieco zapomniane, głównie ze względu na cenę i brak dostępności. W ostatnich latach mięsa te zaczęły wracać do łask – i bardzo dobrze! To wyjątkowo zdrowe propozycje zarówno dla dorosłych, jak i najmłodszych. Cielęcina oraz jagnięcina są lekkostrawne, nie zawierają dużych ilości tłuszczu i mają sporo cennych wartości odżywczych.

Jagnięcina

Jagnięcina ma bardzo dużo witamin z grupy B. Zawarty w niej kwas linolowy reguluje metabolizm glukozy. Poza tym dzięki zawartości L-karnityny jagnięcina przyczynia się do lepszej mineralizacji kości oraz redukcji tkanki tłuszczowej, a także zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. L-karnityna również korzystnie wpływa na układ nerwowy, odbudowuje go i poprawia koncentrację.

Twojej uwadze polecamy pyszne kotleciki jagnięce dostępne w naszej ofercie.

Cielęcina

Cielęcina jest dobrym źródłem witamin z grupy B, żelaza, fosforu, sodu oraz potasu. Podobnie jak w przypadku jagnięciny, tutaj również występują spore ilości sprzężonego kwasu linolowego CLA. To doskonała propozycja dla najmłodszych, którą można wprowadzać do diety już od szóstego miesiąca życia (podobnie jak w przypadku jagnięciny).

Różne oblicza cielęciny znajdziesz tutaj.

cielęcina zk zadnia

Co poza tym znajdziesz w naszej ofercie?

Wieprzowina – popularna i… zdrowa!

Wydaje się, że wieprzowina nie jest dobrym i zdrowym mięsem. To mylne przekonanie! Ma ona bowiem korzystniejszy stosunek kwasów Omega-3 i Omega-6 niż np. drób. Również i zawartość witamin (w tym witaminy B12) oraz żelaza jest większa niż w przypadku kurczaka. Jeżeli chodzi o zawartość tłuszczu – porównując kurczaka w całości do wieprzowiny, wygrywa wieprzowina. Oczywiście jeżeli weźmiemy pod uwagę najpopularniejszy schab i pierś z kurczaka, szala przechyla się na korzyść kurczaka.

100 Gramów wieprzowiny ma (w zależności od części) od 120 kalorii dla schabu, do 330 kalorii dla boczku.

Wołowina – sezon na nią trwa na okrągło!

Obok wyjątkowego smaku wołowiny trudno przejść obojętnie. To niezwykle szlachetne i pyszne zarazem mięso. W wołowinie znajdziemy duże ilości witaminy B12, którą warto uwzględnić w codziennym jadłospisie, a którą dostarczają wyłącznie mięsa, ryby oraz owoce morza. Żelazo, w które bogate jest to czerwone mięso, zapobiega anemii i wpływa pozytywnie na kondycję organizmu.

W naszym sklepie znajdziesz bardzo bogatą ofertę mięsa wołowego. Polecamy również wyjątkową wołowinę sezonowaną.

sezonowana wołowina w sklepie Kiszeczka, w szafie chłodniczej

 

 

Pasztety marki Kiszeczka – jakość i smak

Nikogo nie trzeba przekonywać, że pasztet to świetny produkt – można go spożywać jako samodzielne danie, może być głównym składnikiem kanapek, jak również dodatkiem do innych potraw. Sprawdzi się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację.

Pamiętasz zapewne pasztety, a właściwie wyroby pasztetopodobne, oferowane przez większość producentów w czasach PRL. Próżno było szukać w nich mięsa, które zastępowano różnego rodzaju odpadkami.

Oferowane dziś produkty to najczęściej zupełnie inna jakość. Szczególny nacisk na dobre, naturalne składniki kładą niewielkie firmy działające w branży mięsnej. Dlatego też pasztety marki Kiszeczka są wyjątkowe – wyprodukowane z mięsa najwyższej jakości, pozbawione sztucznych aromatów, z dodatkiem wyłącznie naturalnych przypraw.

pasztet mięsny z kaczki

Kiszeczka – producent wyjątkowych pasztetów

Nasze pasztety tworzone są z wyselekcjonowanych mięs najwyższej jakości, z których słyniemy od dziesięcioleci. Połączenie dobrego mięsa z aromatycznymi przyprawami i naturalnymi dodatkami, jak chociażby jajka, bułka tarta czy warzywa sprawia, że smak poszczególnych rodzajów pasztetów jest niepowtarzalny. Pasztety pieczemy przez długi czas w niskiej temperaturze. Dzięki temu są kremowe, nie wysychają, a przy okazji świetnie smakują! Tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury, najwyższej jakości produkty i prawdziwa pasja – to nasza recepta na doskonałe produkty, które znajdziesz w swoim ulubionym sklepie Kiszeczka.

Zobacz, jakie pasztety mamy w swojej ofercie:

  • Pasztet drobiowy – wytwarzany w całości z mięsa pochodzącego z kurczaka. Do jego wyrobu wykorzystujemy mięso z różnych jego części, co sprawia że jest to produkt niskokaloryczny i niezwykle odżywczy. W składzie znajdziesz ponad 92% mięsa, do tego sól, jaja, bułkę tartą, warzywa, przyprawy i mleko. Nic więcej! Żadnych konserwantów, sztucznych barwników i polepszaczy smaku.
  • Pasztet mięsny z kaczki – zawiera ponad 93% mięsa, które w całości pochodzi z kaczki. Do tego wyłącznie naturalne składniki. To niskokaloryczna i bardzo pożywna propozycja dla prawdziwych smakoszy!
  • Pasztet Mięsny Karczewski – połączenie mięsa wieprzowego (58,8%), wołowego (20,2%) oraz drobiowego (13,4%) w idealnych proporcjach. Za wyjątkowy smak odpowiadają również aromatyczne przyprawy i naturalne dodatki.
  • Pasztet z żurawiną – wariacja na temat Pasztetu Mięsnego Karczewskiego. Dzięki dodatkowi soczystej, kwaśno-słodkiej, a jednocześnie cierpkiej żurawiny, uzyskujemy produkt o wyjątkowych walorach smakowych. Tego trzeba spróbować!
  • Pasztet ze śliwką – Pasztet Mięsny Karczewski w wyjątkowym, tradycyjnym wydaniu. To bardzo smaczna, klasyczna propozycja. Dodany do produktu owoc idealnie komponuje się ze smakiem pasztetu, co sprawia, że nabiera on charakterystycznego wyrazu.
  • Pasztet szlachecki cielęcy – to kwintesencja kremowości i wyjątkowego, intrygującego smaku. Najwyższej jakości cielęcina połączona z naturalnymi dodatkami oraz przyprawami wydobywającymi to, co najlepsze z tego szlachetnego gatunku mięsa.
  • Pasztet z gęsi – wyjątkowy produkt. Dzięki mięsu z dzikiego drobiu jego smak jest niepowtarzalny i na długo pozostaje w pamięci. Zakładamy się, że podobny, przygotowywany według tradycyjnej receptury przysmak mógł gościć na królewskich stołach kilka wieków temu.

pasztet ze śliwka

Zainspiruj się!

Więcej informacji na temat naszych pasztetów znajdziesz na dedykowanej stronie internetowej – Pasztety

Zanim wyruszymy w jakąkolwiek podróż zastanówmy się dobrze, jaki prowiant spakować do bagażu podręcznego. Oczywiście najlepiej jest wybrać proste przekąski, które zachowają świeżość w transporcie i będą wygodne do jedzenia.

Przekąski w teczkę i na wycieczkę!

Pakowanie żywności na wycieczkę może jednak okazać się problematyczne zwłaszcza gdy na zewnątrz panują wysokie temperatury, dlatego podpowiadamy jakie pozycje produktowe z oferty sklepów KISZECZKA sprawdzą się idealnie, jako szybkie i smaczne przekąski zarówno podczas dalekich podróży, jak i w czasie krótkich wakacyjnych wypadów pokonywanych: drogą lądową: samochód, rower, piesze wędrówki, szlakiem wodnym: kajak, łódź, lub korytarzem powietrznym: samolot.

Co się najlepiej sprawdzi w podróży jako super przekąska?

Kryteria jakie przyjęliśmy wybierając najodpowiedniejsze produkty z oferty KISZECZKA na Extra Kęs podczas podróży to:

1. Obecność niezbędnego w diecie białka

2. Łatwość spożycia

3. Łatwość przechowywania

4. Walory smakowe.

Mamy nadzieję, że pośród naszych rekomendacji odnajdą Państwo inspiracje odpowiadające własnym kubkom smakowym.

8 najlepszych propozycji na mięsną przekąskę w drodze

1.Kiełbasa myśliwska – jest bardzo trwała. Może być pozostawiona do dodatkowego podsuszenia w domu, nie tracąc przy tym swojej wartości, jako źródła energii i pełnowartościowego białka. Wyrabiana jest podobnie jak kabanosy. Starannie dobrane rodzaje mięs chudych i bardziej tłustych są mieszane z naturalnymi przyprawami, a następnie nadziewane w naturalne osłonki wieprzowe.

2. Kiełbasa Dojrzewająca z winem – Jest to kiełbasa bardzo trwała, suszona. W smaku bardzo intensywna z lekko wyczuwalnym aromatem czerwonego wina o lekko słodkawym posmaku. Dostępna w sklepach firmowych Kiszeczka.

3. Kiełbasa Iberyjska – kiełbasa wołowo-wieprzowa, średnio rozdrobniona, wędzona, parzona i suszona. Do wytworzenia 100 g produktu zużyliśmy 144 g mięsa (86g mięsa wołowego i 58g mięsa wieprzowego). Bardzo aromatyczna o charakterystycznym smaku mięsa wołowego. Zawiera dużą ilość CZARNYCH OLIWEK nadającej kiełbasie charakteru śródziemnomorskiego. Dostępna w sklepach firmowych Kiszeczka.

4. Kiełbasa Regionalna Dojrzewająca

5. Kiełbasa z Urzecza

6. Kiełbasa Jałowcowa – Dostępna w sklepach firmowych Kiszeczka.

7. Kabanosy –  te tradycyjne KISZECZKI charakteryzują się kruchością i są uwielbiane przez dzieci. Do ich przygotowania wykorzystujemy starannie dobrane rodzaje mięs, nie za chude i nie za tłuste, które mieszamy z naturalnymi przyprawami.

8. Biltong – nie wymaga specjalnych warunków przechowywania, a dodatkowo charakteryzuje go wysoka zawartość białka. Jest to mięso wołowe marynowane w soli i starannie dobranych przyprawach, a następnie suszone na wolnym powietrzu. Świetnie się sprawdza przed lub po treningu a także podczas innych aktywności fizycznych np: wędrówka po górach. Dostępny w sklepach firmowych Kiszeczka.

Przekąski są swoistą dopaminą jedzenia, nie tylko sprawiają przyjemność, ale i pomagają w skupieniu uwagi podczas długich godzin np: jazdy samochodem.

Mięsne przekąski na pokładzie samolotu? Czy są zakazane ?

Linie lotnicze mają dość restrykcyjną listę rzeczy, które można przewozić w bagażu. Nie ma jednak zakazu wnoszenia na pokład samolotu żywności. Najważniejsze, by była ona szczelnie zapakowana i posiadała widoczną datę ważności.

Pamiętaj !

W sklepach KISZECZKA zawsze możesz skorzystać z opcji pakowania próżniowego, co pozwoli nie tylko na zabranie ze sobą większej ilości ulubionych przysmaków, ale i wydłuży ich świeżość oraz przydatność do spożycia.

Wędliny zapakowane próżniowo można przechowywać od 14 do 21 dni, natomiast wędliny dojrzewające typu szynka parmeńska czy salami, nawet 3 miesiące. Na naszych produktach znajdują się odpowiednie informacje o dacie przydatności do spożycia poszczególnych produktów.

Miłej podróży…

Łańcuch chłodniczy czyli dlaczego musisz pamiętać o 2 godzinach

1. Temperatura ma znaczenie

Zachowanie łańcucha chłodniczego oznacza utrzymywanie stałej, niezmiennej temperatury w całym tkz. cyklu „życia produktu”. Począwszy od jego produkcji, poprzez transport i przechowywanie w sklepie, na dostarczeniu do domu konsumenta kończąc.

W naszej firmie wszystkie zamówienia przygotowujemy w specjalnie wyznaczonym do tego pomieszczeniu, w odpowiednich warunkach chłodniczych. Pakujemy je w ekologiczne torby oraz specjalny pergamin, który pozwala odprowadzić wilgoć z mięsa, co przedłuża świeżość wyrobów gotowych. Następnie produkty transportujemy samochodami-chłodniami do sklepów firmowych lub  bezpośrednio do domu Klienta. Dzięki temu zapewniamy bezpieczne warunki chłodnicze, a mięso i wędliny zachowują pełną świeżość.

W czasie transportu utrzymujemy temperatury zgodne z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 grudnia 2002r.

• 7ºC – mięso czerwone;

• 4ºC – mięso drobiowe;

• 3ºC – podroby;

•2ºC – mięso mielone lub z dodatkiem mięsa mielonego;

• -18 ºC – wyroby mrożone.

2. Z zakładu do twojej lodówki

Aby zapewnić maksymalne bezpieczeństwo transportu naszych wyrobów, dbamy o doskonałą czystość naszych samochodowych komór chłodniczych oraz pojemników transportowych. Po każdej dostawie, skrzynki wracają do naszego zakładu, gdzie są myte i dezynfekowane w specjalistycznych myjkach wysokociśnieniowych przeznaczonych do tego celu.

Rola Konsumenta w utrzymaniu łańcucha chłodniczego również jest bardzo ważna. Kluczową bowiem kwestią może okazać się odcinek drogi pokonywany przez Klienta ze sklepu do domu, szczególnie kiedy na zewnątrz panują wysokie temperatury. Rekomendujemy wówczas np. używanie toreb termoizolacyjnych, wkładów chłodzących, czy lodówek turystycznych do przewożenia produktów szczególnie wrażliwych na zmiany temperatur.

WARTO PAMIĘTAĆ!

Przy tej okazji należy zwrócić szczególną uwagę na drób. W okresie letnim zdarzało się, że spotykaliśmy się z opiniami Klientów, iż sprzedajemy mięso nieświeże. W trakcie rozmowy, okazywało się jednak, że po zakupie mięsa Klient jechał np. komunikacją miejską, czy samochodem w upale, trzymając drób w reklamówce. Nie powinien zatem nikogo dziwić fakt, że po dojechaniu do domu, drób miał nieświeży zapach. Częstym błędem popełnianym przez Klientów jest również wkładanie reklamówki w której mięso było przewożone do lodówki!!! W żadnym wypadku nie można tego robić!

3. 2 godziny mają znaczenie

Konsumenci powinni zwracać uwagę w jakim czasie, od momentu zakupu produkty trafiają do ich lodówek. Pomocne może okazać się przestrzeganie zasady dwóch godzin. Zgodnie z którą, nie możemy dopuścić do tego, aby mięso lub inne jego produkty wymagające przechowywania w lodówce, przetrzymywane były w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 lub 1 godzinę. Szczególnie wtedy gdy temperatura powietrza jest wyższa niż 30°C.

UWAGA!

Zakupione mięso i wędliny zawsze należy przechowywać w lodówce lub zamrażarce, co pozwoli zachować ich bezpieczeństwo i jakość. Nie powinno się również przekraczać maksymalnych czasów przetrzymywania mięsa przed spożyciem.

4. Dlaczego łańcuch chłodniczy jest ważny?

1.Ogranicza rozwój bakterii

2. Pomaga zachować smak i zapach produktów

3. Zapewnia utrzymanie odpowiedniej konsystencji, koloru czy tekstury produktów, które pomagają ocenić Klientowi przydatność do spożycia.

5. Kontrola i jeszcze raz kontrola

W firmowych sklepach KISZECZKA, sprzedawcy odgrywają ważną rolę w procesie ciągłego monitorowania jakości i zachowania ciągłości łańcucha chłodniczego.

Towar wprost z naszego zakładu, trafia bezpośrednio do sklepów i specjalnych komór chłodniczych, następnie układamy go w ladach sklepowych. Przy każdorazowej dostawie  skrupulatnie wypełniamy dokumentację HACCP ( Hazard Analysis and Critical Control Points). W języku polskim skrót ten oznacza: Analizę Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli.

Przestrzegamy rygorystycznych procedur w naszym średniej wielkości zakładzie produkcyjnym oraz we wszystkich sklepach firmowych KISZECZKA, by oferowane mięso oraz wyroby z naszej rodzimej produkcji były zgodne w wymogami sanitarnymi i dawały Państwu gwarancję najwyższej jakości.

Taki stek lub burger podany w towarzystwie lampki wina… Czy trzeba czegoś więcej?

stek wołowy, steaki na grilla, mięso na grilla , grillowanie w Kiszeczce, sezonowane mięsa

Mięso sezonowane, tak jak dobre wino potrzebuje czasu by dojrzeć. Przechowywane w ściśle określonej temperaturze i wilgotności przez 21 dni powoli zyskuje głębię smaku, nabiera charakteru. Następnie przygotowane na grillu czy patelni, uwalnia niepowtarzalny aromat, zachowując swą miękkość i kruchość.

Zobacz kategorię:

Wołowina sezonowana
Steki

sezonowane mięsa, długo dojrzewające, dry aged, antrykot sezonowany, kiszeczka

Sezonowane mięsa znajdziecie w sklepach firmowych Kiszeczka w Warszawie:

  • przy ul. Trakt Lubelski 371
  • przy ul. Belgradzkiej 22
  • przy ul. Wąwozowej 36, lok. 23/24

A także:

  • w Konstancinie przy Al. Wojska Polskiego 4
  • w Karczewie przy ul. Żaboklickiego 2
  • w Otwocku przy ul. Warsztatowej 23
  • w Kołbieli przy ul. 1 Maja 16

Mapa sklepów

Serdecznie zapraszamy!

Na wszystkie pytania odpowiemy na przykładzie Kiełbasy Krakowskiej Podsuszanej. Zobaczcie sami.

KIEŁBASA KRAKOWSKA PODSUSZANA

…to kiełbasa grubo rozdrobniona, wędzona, pieczona i suszona, wytwarzana w oparciu o tradycyjne receptury. Przygotowywana jest z mięs najwyższej jakości – chudych wieprzowych, klasy I i II (szynka, łopatka) i mięs kl. III, tłuszczu wieprzowego, a także przypraw: drobno zmielonego pieprzu, kminku, gałki muszkatołowej i świeżego, rozdrobnionego czosnku, z dodatkiem soli peklującej. W procesie produkcji, część schłodzonego mięsa wieprzowego jest peklowana na sucho solą peklującą, a następnie mieszana i rozdrabniana wraz z resztą mięsa i tłuszczu. Po dodaniu przypraw, całość jest starannie mieszana w mieszałce, po czym następuje nadziewanie osłonek białkowych przygotowanym farszem i tzw. osadzanie, czyli proces powolnego, samoistnego mieszania się smaków i aromatów mięsa i przypraw. Kolejne etapy to: proces suszenia, później wędzenia ciepłym dymem w komorze wędzarniczej i wreszcie pieczenia – do uzyskania temperatury 72ºC wewnątrz wyrobu. Na koniec pozostawia się kiełbasę w wystudzonej komorze wędzarniczej na kilka dni, aby odpowiednio podeschła. Dzięki wykorzystaniu starannie dobranych mięs, aromatycznych przypraw i zastosowaniu odpowiedniego procesu produkcji, otrzymany wyrób – czyli Kiełbasa Krakowska Podsuszana charakteryzuje się chrupkością mięsa, dobrym wysuszeniem, a także unikalnym smakiem i aromatem. Ze względu na użycie do produkcji surowców wysokiej jakości – mięs chudych, kiełbasa ta posiada również cenne walory odżywcze – wysoką zawartość białka oraz niską zawartość tłuszczu. Jest to produkt szlachetny, wysokogatunkowy, a także – dzięki zastosowanej technologii wytwarzania – trwały (okres przydatności do spożycia wynosi minimum 30 dni). Dzięki temu, że kiełbasa jest wyrobem podsuszanym, może być przechowywana w suchym miejscu poza lodówką.

Składniki: 100g wyrobu gotowego wyprodukowano ze 124g mięsa wieprzowego, substancja konserwująca: azotyn sodu (sól peklująca), przyprawy.

Zamów online

Kiełbasa Krakowska Podsuszana to tylko jeden z naszych wyrobów. Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą: Nasza oferta

Informacje o zamówieniach

KISZECZKA Smak najwspanialszych wspomnień

HODOWLA NA WOLNYM WYBIEGU

Wyobraźcie sobie rozległe, zielone łąki pachnące soczystą trawą, a na nich pasące się bydło, niespiesznie wyszukujące najsmaczniejsze źdźbła. Gorące słońce, szum drzew i krzewów, pod którymi wylegują się zwierzęta, śpiew ptaków…

W takich właśnie warunkach powstaje doskonała wołowina oraz wieprzowina którą oferujemy w naszych sklepach firmowych KISZECZKA – w niewielkich gospodarstwach odpowiedzialnych rolników, dobrze opiekujących się swoimi stadami. Dzięki zrównoważonej hodowli, naturalnej paszy i dostępowi do zielonych pastwisk, otrzymywane mięso zyskuje najwyższą jakość, a dzięki temu również niepowtarzalny smak, którego nie sposób znaleźć w mięsach pochodzących z ferm prowadzących hodowlę na skalę przemysłową.

W naszej rodzinnej firmie KISZECZKA doskonale zdajemy sobie z tego sprawę, dlatego starannie wybieramy naszych dostawców, przywiązując największą wagę do jakości mięsa i warunków hodowli zwierząt. Dzięki temu mamy pewność, że nasza wołowina i wieprzowina, a także pozostałe gatunki mięs będą nie tylko doskonale smakować, ale również przygotowane z nich wyroby staną się zdrowym i niezwykle wartościowym pokarmem zarówno dla dorosłych jak i dzieci.

DOBRE, LEPSZE, NAJLEPSZE

Zanim kawałek mięsa zostanie wystawiony na sprzedaż, przechodzi dokładną kontrolę i selekcję. Następnie jest starannie dzielony na elementy przez naszego rzeźnika i jeszcze tego samego poranka trafia do lady sklepowej.

Doświadczenie i wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie, pasja którą wkładamy w naszą pracę, starannie wybrani dostawcy oraz regularne kontrole i selekcja najlepszego mięsa to gwarancja doskonałego smaku i najwyższej jakości wędlin produkowanych w naszej rodzinnej firmie KISZECZKA.

Niezmiennie od 1936 roku.