Wędliny w Kiszeczce powstają nocą
Za dnia również! Ale praca w naszym firmowym zakładzie zaczyna się bardzo wcześnie, jeszcze w nocy, gdy Wy zapewne głęboko śpicie. Nasi pracownicy starannie dzielą surowe mięsa na porcje, które trafią do naszych sklepów jeszcze przed otwarciem i równocześnie zaczynają przygotowanie kolejnych partii wędlin. Proces wyrobu niektórych z nich trwa czasem nawet kilka dni! Dotyczy to zwłaszcza wędlin wymagających dłuższego dojrzewania – kabanosów czy kiełbas podsuszanych.
Krojenie, mielenie, peklowanie, przyprawianie… Kto kiedykolwiek próbował samodzielnie przygotować dowolną wędlinę, wie ile wymaga to pracy! Nadziewanie kiełbas, parzenie, suszenie, wędzenie w wędzarni opalanej całymi szczapkami drewna… Wszystko wykonywane przez pracowników zgodnie ze starannie spisanymi recepturami sięgającymi jeszcze czasów powstania Kiszeczki w 1936 roku.
Starannie dobrane przyprawy to podstawa
Czy wiecie, że w zakładzie mamy całe osobne pomieszczenie, którego regały pełne są przeróżnych przypraw – majeranku, pieprzu, tymianku, papryki, gorczycy i wielu, wielu innych, także tych mniej oczywistych jak kardamon, cynamon czy wanilia, gotowych do dodania w odpowiednich proporcjach do konkretnych wyrobów? Używamy tylko przypraw naturalnych, takich jakie sami wykorzystujecie w kuchni. Nie ma tu miejsca na podejrzane mieszanki w proszku czy płynie, pełne chemicznych dodatków.
A skąd wiemy ile danej przyprawy użyć? Tu z pomocą przychodzi wysłużony zeszyt pełen rodzinnych receptur i notatek spisywanych jeszcze przez dziadka obecnych właścicieli. Przyprawy dodawane są z dokładnością co do setnych części grama, aby smak danej wędliny za każdym razem pozostawał niezmienny.
Aromat mówi sam za siebie
Jaki jest efekt całego tego rozdrabniania, doprawiania i wędzenia? Widoczny na zdjęciach! Powstają całe stojaki pełne jeszcze ciepłych, świeżutkich szynek czy kaszanek studzących się, zanim trafią do lad chłodniczych w naszych sklepach.
Żałujemy, że nie jesteśmy w stanie przekazać Wam tych zapachów! Są wprost obłędne i różnią się w zależności od przygotowanego rodzaju wędlin.
Wędliny z Kiszeczki – idealne na święta
Przed samymi świętami zakład pracuje pełną parą, aby zdążyć zrealizować wszystkie Wasze zamówienia. Cieszymy się niezmiernie, że obdarzacie nas swoim zaufaniem, a nasze firmowe wyroby mogą gościć na Waszych świątecznych stołach.
Serdecznie zapraszamy do naszych sklepów na co dzień i od święta.
Może zainteresuje cię również:
Jak przygotowujemy nasze wyroby? Jak wędzimy wędliny? Jak przebiega cały ten proces?
Szanowni Państwo!
Pragniemy poinformować, iż w naszym nowym zakładzie rodzinnej firmy masarskiej KISZECZKA, od dzisiaj uruchomiliśmy w pełni produkcję, w dalszym ciągu ręcznie wyrabianych wędlin.
Co oznacza, że do lad naszych firmowych sklepów wraca pełna oferta produktowa.
Jesteśmy świadomi, iż zgłaszane przez Państwa braki w zaopatrzeniu pokrzyżowały niejedne kulinarne plany, szczególnie w okresie przedweekendowym. PRZEPRASZAMY raz jeszcze za zaistniałą sytuację, dziękując jednocześnie za Państwa WYROZUMIAŁOŚĆ.
Nastało długo oczekiwane przez nas nowe… Dzięki uruchomieniu pełnej produkcji, podobne sytuacje nie będą miały miejsca w przyszłości.
Zapewniamy również, że zrobimy wszystko, by sprostać rosnącym apetytom na tradycyjne wyroby marki KISZECZKA dostarczając Państwu produkty najwyższej jakości – zawsze na czas.
Wakacje się powoli kończą, a my prezentujemy ranking na najchętniej wybierane przez Was mięsa i wyroby na grilla. A wszystko w oparciu o Wasze zakupowe wybory na naszej stronie kiszeczka.pl od końca czerwca, do dziś. Jak myślicie, co stało się hitem tych wakacji? Zobaczcie koniecznie poniżej.
Ranking – najchętniej wybierane wyroby na grilla
- Karkówka marynowana – to niekwestionowana królowa tegorocznego grilla
- Kaszanka – znalazła się w największej liczbie zamówień. Grill bez niej nie może się obyć!
- Kiełbasa Biała Karczewska – nasz firmowy specjał!
- Karkówka – tradycyjny grillowy przysmak, tym razem w wersji do samodzielnego zamarynowania. Ciekawi jesteśmy Waszych przepisów na marynaty. Może zdradzicie w komentarzu?
- Kiełbasa śląska – grillowy „must have”, który również na ognisku sprawdza się doskonale
Jesteście zaskoczeni? My ani trochę! Każdy z powyższych wyrobów już tradycyjnie, od wielu lat pojawia się na niemal każdym grillowaniu, nie tylko naszym, kiszeczkowym.
Karkówka marynowana
Karkówka to mięso delikatnie poprzerastane żyłkami tłuszczu i tkanki łącznej, które w trakcie obróbki termicznej miękną i dodają mięsu soczystości. Karkówka marynowana została wstępnie przez nas zamarynowana, dzięki czemu od razu po zakupie może zostać przyrządzona na grillu. Oferujemy ją w dwóch rodzajach marynat – paprykowej lub czosnkowej.
Kaszanka
Kaszanka to wyrób nie zawierający jakichkolwiek konserwantów i niepotrzebnych dodatków. Zawiera za to wiele witamin i rzadkich minerałów, które nieczęsto mamy okazję przyjmować. Są to przede wszystkim żelazo i cynk, zapobiegające anemii, białko, potas i magnez. Dzięki zawartości kaszy gryczanej i krwi doskonale wzbogaca dietę w minerały, błonnik i witaminy z grupy B. W składzie naszej kaszanki znajduje się tylko to co dobre. Są to przede wszystkim podroby wieprzowe, takie jak wątróbka, płucka, poza tym mięso z głów i krew wieprzowa oraz bogata w właściwości odżywcze i zdrowotne kasza gryczana palona. Do tego odrobina soli i naturalne przyprawy. Kaszankę otula wyłącznie naturalna, grubsza osłonka. Posiada ona od strony wewnętrznej dodatkową cienką warstwę tłuszczu, który w trakcie grillowania lub smażenia na patelni, wzbogaca kaszankę o niepowtarzalny, ceniony przez specjalistów smak. W sprzedaży posiadamy również kaszankę grillową w cienkiej osłonce, nieco lepiej sprawdzającą się na grillu.
Kiełbasa Biała Karczewska
Kiełbasa Biała Karczewska to nasz najsłynniejszy, tradycyjny wyrób, od którego wszystko się zaczęło. Wyrabiana jest niezmiennie od trzech pokoleń, zawsze ręcznie, z chudego mięsa najwyższej jakości zamkniętego w naturalnej osłonce. Odpowiednio dobrane, świeżo mielone przyprawy podkreślają jej niepowtarzalny smak i aromat. Chociaż Kiełbasa Biała Karczewska najczęściej jedzona jest w wielkanocnym żurku, doskonale pasuje również do wielu potraw smażonych, gotowanych, grilla, zup, dań głównych czy kolacji.
Karkówka
Karkówka to mięso delikatnie poprzerastane żyłkami tłuszczu i tkanki łącznej, które w trakcie obróbki termicznej miękną i dodają mięsu soczystości. Sprawdza się idealnie na grillu w postaci steku, można z niej przygotowywać również potrawy duszone czy smażone. Z karkówki przygotowuje się również wędzonkę – baleron.
Kiełbasa śląska
Kiełbasa śląska to kiełbasa charakteryzująca się wysoką mięsnością na poziomie 97%. Jest soczysta i krucha, doskonała na grilla. Idealnie komponuje się z chlebem, ketchupem czy musztardą, grając główna rolę na spotkaniu z najbliższymi. Oprócz grilla, ta kiełbasa wspaniale nadaje się na ognisko, a także do kanapek i na ciepło z wody. W smaku kiełbasy śląskiej wyróżniają się sól, pieprz, kolendra, majeranek i czosnek, a także delikatny aromat uzyskany dzięki wędzeniu dymem z klocków bukowych.
Inne grillowe nowości dla znudzonych tradycją
Jeśli macie ochotę na małą odmianę od tradycyjnych grillowych potraw, być może zainteresują Was mniej popularne wyroby na grilla:
Szaszłyki drobiowe
Szaszłyki wieprzowe
Cevapcici
Kofta wieprzowo- wołowa
Czy wiecie, że zawartość mięsa 90 % w parówkach różnych firm nie musi oznaczać tego samego? Poniżej przyjrzymy się, na czym to polega.
Parówka parówce nie równa
Wyobraźmy sobie parówki dwóch różnych firm. Jedne zdecydowanie tańsze niż drugie. Na obu etykietach zawartość mięsa wynosi 90%. Które kupimy? Właśnie, tu jest haczyk. Okazuje się że jakość mięsa wykorzystywanego do produkcji wyrobów może być różna, podobnie jak jego kaloryczność i wartość odżywcza. Co ciekawe duży dodatek samego tłuszczu może być wliczany do składu jako mięso! Duże firmy z tego skrzętnie korzystają, oferując produkty względnie tanie, lecz znacznie gorszej jakości, pełne tłuszczu i dodatków wypełniających.
Wyroby KISZECZKI
W przeciwieństwie do dużych firm, KISZECZKA dba o bardzo dobrą jakość mięsa przeznaczanego do wyrobu parówek czy kiełbas. Jego zawartość w parówkach z indyka czy parówkach Maciusia wynosi 90%. W serdelkach Amelki to aż 95%. Staranny wybór odpowiednich kawałków, a także użycie wyłącznie niezbędnych dodatków sprawia, że zawartość mięsa w wyrobach KISZECZKI na poziomie 80% mogłaby być porównywalna do zawartości mięsa 95% innych firm z dużego przemysłu.
Etykieta prawdę ci powie
Jak zatem wybierać, aby mieć pewność co się kupuje?
Najlepiej dokładnie sprawdzać etykiety, a jeśli są to wyroby w ladzie chłodniczej – zapytać sprzedawcę o skład. To jedyny sposób, aby dowiedzieć się co się je i nie pozwolić się nabrać na wyjątkowo niską cenę…
Szczególną uwagę przy czytaniu składu należy zwracać na zawartość białka – im go więcej, tym więcej w wyrobie wartościowego mięsa. Dla osób dbających o dietę równie ważny może okazać się wskaźnik zawartości tłuszczu. Jego duża ilość może świadczyć o użyciu w produkcji dodatkowego tłuszczu, mającego obniżyć cenę wyrobu.
Dodatki
Czytając składy wyrobów, prędzej czy później zaczniemy trafiać na podejrzanie brzmiące nazwy substancji, które znalazły się w danym wyrobie. Azotyn sodu, cytryniany sodu… Czy jest się czego bać?
Przeczytaj artykuł:
Azotyn sodu E250 w wędlinach – szkodliwy czy niezbędny?
Warto czytać etykiety, dowiadywać się, jaki dokładnie jest skład wyrobów, a także co kryje się pod pewnymi nazwami. Niektóre, podejrzanie brzmiące nazwy, mogą się okazać tymi spożywanymi przez nas na co dzień. Inne, pozornie zwyczajne – być czymś, czego w żadnym wypadku nie chcielibyśmy spożywać.
Kiełbaski i parówki w naszej ofercie
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą. Przy każdym wyrobie znajduje się jego skład oraz wartość odżywcza.
KIEŁBASKI CIELĘCE Z BAZYLIĄ
PARÓWKI MACIUSIE
SERDELKI AMELKI
PARÓWKI Z INDYKA
Być może zainteresują Cię również:
Wyroby bez azotynu sodu
Wyroby bezglutenowe
Sery w Kiszeczce
Zaglądacie do naszej serowej lady? Jeśli tak, to pewnie wiecie jakie pyszności tam na Was czekają! Pilnujemy, aby codziennie trafiały tam doskonałe sery i świeży nabiał od samych sprawdzonych dostawców, m. in. od Sery Zagrodowe z Osiecka . Tradycyjny ser koryciński, jogurty, masło czy długo dojrzewające sery żółte to tylko niektóre z tych pyszności. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – możecie wybrać delikatniejsze, aksamitne smaki lub właśnie wyrazistsze aromaty, kawałki zawierające różnorodne przyprawy z całego świata, sery kozie, pleśniowe, rolady wędzone…
Co powiecie na ser obtoczony w polnych kwiatach? Albo inny, z dodatkiem trufli? Na prawdę każdy znajdzie tu coś dla siebie!
Sprawdźcie sami co jeszcze dla Was mamy. Sery i nabiał znajdziecie w wybranych sklepach KISZECZKA, a niebawem również na naszej stronie internetowej kiszeczka.pl
SERdecznie zapraszamy!
Taki stek lub burger podany w towarzystwie lampki wina… Czy trzeba czegoś więcej?
Mięso sezonowane, tak jak dobre wino potrzebuje czasu by dojrzeć. Przechowywane w ściśle określonej temperaturze i wilgotności przez 21 dni powoli zyskuje głębię smaku, nabiera charakteru. Następnie przygotowane na grillu czy patelni, uwalnia niepowtarzalny aromat, zachowując swą miękkość i kruchość.
Zobacz kategorię:
Sezonowane mięsa znajdziecie w sklepach firmowych Kiszeczka w Warszawie:
- przy ul. Trakt Lubelski
- przy ul. Belgradzkiej
- przy ul. Wąwozowej
A także:
- w Konstancinie
- w Karczewie
- w Otwocku przy ul. Warsztatowej
Serdecznie zapraszamy!
Co to jest BILTONG?
BILTONG to rodzaj suszonego mięsa wytwarzanego tradycyjnie w RPA. Jest to mięso wołowe marynowane w soli i starannie dobranych przyprawach, a następnie suszone na wolnym powietrzu. Do Kiszeczki trafił dzięki Bobby’emu Strydom pochodzącemu z RPA, który postanowił zostać jego ambasadorem, promując znany i uwielbiany przysmak ze swojego kraju.
Tradycyjnie z Południowej Afryki
W Afryce Południowej ten mięsny przysmak jest znany i spożywany od wieków. Ponad 400 lat temu, gdy rdzenni mieszkańcy RPA nie mieli jeszcze dostępu do soli, wieszali surowe płaty mięsa pod końskim siodłem na czas podróży. Mięso powoli peklowało się w słonym pocie zwierzęcia, a następnie było rozwieszane do wysuszenia w upalnym, afrykańskim powietrzu.
Gdy do Afryki przybyli europejscy osadnicy, udoskonalili proces peklowania mięsa dzięki użyciu soli i starannie dobranych przypraw. Składniki były mieszane do uzyskania płynnej marynaty, w której następnie peklowano surowe mięso.
Biltong stał się w Południowej Afryce niezwykle popularny, dzięki trwałości i łatwości transportu w gorącym klimacie. Nie wymagał specjalnych warunków przechowywania, a dodatkowo charakteryzował się wysoką zawartością białka. Mógł wiec stanowić podstawowe pożywienie podróżników zarówno lądowych jak i morskich przez długie miesiące. Odegrał znaczącą rolę również w trakcie migracji holenderskich osadników, tzw. Voortrekkers w głąb Afryki. Obecnie Biltong stanowi ważny element kultury południowoafrykańskiej i jest podstawowym produktem spożywczym, który można znaleźć w każdym sklepie mięsnym i supermarkecie w RPA.
Receptura i przyprawy
Słowo ,,biltong” pochodzi od niderlandzkich słów „bil” (mięso lub biodrówka) i „tong”, a więc Biltong oznacza w zasadzie paski wołowiny. Jednak biltong tylko z wyglądu przypomina zwykłą, suszoną wołowinę. Jego smak i proces przygotowania jest zupełnie inny. Nie jest wędzony ani gotowany jak suszona wołowina, lecz przyprawiany starannie dobranymi przyprawami, marynowany na mokro z użyciem octu i kolendry, a następnie suszony. Dalsze dojrzewanie w odpowiednich warunkach trwa jeszcze kilka dni. Dzięki zastosowaniu przypraw specjalnie sprowadzonych z Południowej Afryki, Biltong dostępny w Kiszeczce charakteryzuje się oryginalnym, afrykańskim smakiem. Do jego wyrobu nie wykorzystujemy żadnych konserwantów, a doskonały smak uzyskujemy dzięki wykorzystaniu kawałków najwyższej jakości wołowiny. Nad całym procesem czuwa Bobby Strydom – pochodzący z RPA ambasador Biltong w Kiszeczce.
Przekąska na każdą okazję
Dzięki wysokiej zawartości białka, biltong może stanowić idealną przekąskę przed lub po treningu lub innej aktywności fizycznej. Doskonale sprawdzi się w dłuższych podróżach, na wycieczkach w góry, wakacyjnych aktywnościach. Jest nie tylko zdrowy, ale i pełny doskonałego smaku.
Biltong znajdziecie w sklepach firmowych Kiszeczka.
Serdecznie zapraszamy!
Czym jest azotyn sodu?
Azotyn sodu czyli E250 to substancja powszechnie wykorzystywana już od ponad 100 lat przy wyrobie wędlin, nie tylko firmowych. Jest popularna również wśród domowych, amatorskich twórców wszelkich wędzonek, szynek i kiełbas. Obecnie wykorzystywana jest w postaci soli peklującej (mieszanki soli kuchennej i azotynu sodu w proporcji 99,6 do 0,4, czyli 0,4%), dzięki czemu właściwie nie ma możliwości, aby go przedawkować.
Azotyn sodu (E250) jest powszechnie stosowany przede wszystkim ze względu na silne właściwości przeciwdziałające rozwojowi niebezpiecznych bakterii jadu kiełbasianego. Obecnie nie ma w tej kwestii alternatywy dla jego stosowania. Przedłuża on trwałość wędlin, zapobiega zbyt szybkiemu jełczeniu, a dodatkowo poprawia wygląd i smak wyrobów mięsnych. Swojskie wędliny, które znamy z dzieciństwa charakteryzowały się pożądaną, różową barwą właśnie dzięki dużej zawartości azotynu sodu, stosowanemu dawniej w postaci saletry.
Obecnie azotyn sodu stosuje się w postaci soli peklującej, dzięki czemu ma się pełną kontrolę nad jego stężeniem. Przedawkowanie sprawia, że wyrób staje się zbyt słony, łatwo wyczuć jego zbyt duży dodatek. Z tego względu nadmierna zawartość azotynu sodu w obecnie wyrabianych wędlinach jest w zasadzie niemożliwa.
Kiedy azotyn sodu może szkodzić?
Sam z siebie, azotyn sodu w małych dawkach nie jest szkodliwy. Niebezpieczne są natomiast substancje, które powstają przy obróbce peklowanego mięsa w wysokiej temperaturze przez dłuższy czas. Dotyczy to przykładowo długotrwałego grillowania peklowanych kiełbas, zwłaszcza jeśli dojdzie do ich zwęglenia. W wyniku tego procesu powstaną tylko śladowe ilości szkodliwych substancji, które nikomu nie powinny zaszkodzić. Jednak nie zaleca się spożywania takiego jedzenia często i w dużych ilościach, zwłaszcza dzieciom. Kto chciałby jeść grillowaną kiełbasę każdego dnia?
Gdzie jeszcze można natrafić na azotyny?
Okazuje się, że peklowane wędliny nie są jedynym źródłem, skąd azotyny trafiają do naszego organizmu. Wędliny nie są nawet głównym źródłem. Okazuje się, że ich niekontrolowana ilość bardzo często pochodzi z warzyw uprawianych przemysłowo. Przedostają się do warzyw wprost z nawozów azotowych, używanych w nadmiarze do ich uprawy. Szacuje się, że azotyny w diecie człowieka pochodzące z wędlin i przetworów to tylko kilkanaście procent całości spożywanych azotynów.
Konserwanty to samo zło?
Taka jest właśnie opinia bardzo wielu osób. Przez to każde słowo ,,konserwant” na etykiecie wyrobu jest źródłem ogromnych kontrowersji. Warto zauważyć, że przecież konserwantem, czyli substancją przedłużającą trwałość danego wyrobu jest choćby cukier w dżemie, kwas mlekowy (E270) w ogórkach kiszonych, czy substancja oznaczana jako E300 – czyli kwas askorbinowy, przeciwutleniacz lub po prostu zwykła witamina C, powszechnie stosowana w produktach spożywczych. To wszystko są ,,konserwanty”.
Warto czytać etykiety, dowiadywać się, jaki dokładnie jest skład wyrobów, a także co kryje się pod pewnymi nazwami. Niektóre, podejrzanie brzmiące nazwy, mogą się okazać tymi spożywanymi przez nas na co dzień. inne, pozornie zwyczajne – być czymś, czego w żadnym wypadku nie chcielibyśmy spożywać.
Nie ma zatem powodów do obaw przed azotynem sodu znajdującym się w wędlinach, z tego względu, że daje on zdecydowanie więcej korzyści niż zagrożeń. Powinno się unikać raczej wątpliwej jakości surowców, a także sztucznych dodatków, mających na celu poprawę struktury, barwy i aromatu wędliny, substancji zwiększających masę wyrobu dzięki dużemu dodatkowi wody, a także mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM), które jak się okazuje, w świetle prawa nie jest nawet mięsem…
Gdzie zatem szukać zdrowych wędlin?
Z pewnością u małych, lokalnych producentów, wciąż wytwarzających swoje wyroby tradycyjnie, z mięsa polskiego pochodzenia, zachowujących tradycyjne receptury i cieszących się zaufaniem klientów od wielu lat. Bardzo często, w swojej ofercie mają wyroby, nie zawierające jakichkolwiek sztucznych dodatków, wzmacniaczy smaku, ani nawet azotynu sodu. Wyróżniają się tym, że nie są tak bardzo różowe na przekroju – raczej charakterystycznie szare. W ofercie rodzinnej firmy Kiszeczka są to m. in.:
- Boczek domowy pieczony
- Kiełbasa ze wsi
- Pasztety – wszystkie z naszej oferty,
- Schab domowy pieczony
- Szynka ECO
- Kaszanka, kaszanka grillowa
Te wyroby, podobnie jak wszystkie z Karczewskiej Kuchni Domowej nie zawierają jakichkolwiek konserwantów, nawet azotynu sodu, a wyłącznie domową sól kamienną.
Może zainteresują cię również poniższe tematy naszych wpisów:
Szybko na obiad
Masz tak czasem, że chcesz zjeść coś szybko na obiad, bez niepotrzebnego czekania, a nie masz w głowie żadnego pomysłu? Oczywiście! Każdy tak czasem ma. Podpowiadamy jak poradzić sobie z tą pojawiającą się czasem pustką w żołądku i głowie. Mamy na nią mnóstwo pomysłów. Zobaczcie sami!
Kanapki – wykorzystaj to co masz w domu
Kanapki to jeden z prostszych pomysłów, ponieważ wykorzystuje to, co zapewne masz już w lodówce. Przygotuj kromki chleba i ulubione dodatki. Kilka plastrów ulubionej wędliny, liść sałaty, pikantny sos. I ekspresowy posiłek gotowy! Jeśli jednak masz ochotę na coś ciepłego, spróbuj podsmażyć kromki pszennego chleba z obu stron na suchej patelni, smarując je lekko masłem lub oliwą. Zrobienie z nich grzanek w tosterze też będzie dobrym pomysłem. Najważniejsze, żeby zrobiły się chrupiące i lekko zrumienione. Na taką gorącą kromkę możesz położyć plaster wędliny – surowej lub też lekko podsmażonej. Ser, pomidory, listki rukoli czy roszponki oraz ulubione sosy lub ketchup z musztardą dopełnią tą szybką potrawę. Nie zapomnij na wierzchu położyć drugiej gorącej kromki chleba. I viola! Domowy burger gotowy!
Szukasz dobrej jakości wędlin do codziennych kanapek? Zobacz najwyższej jakości wędliny z Kiszeczki
Obiad od zera w 30 minut
Filet z kurczaka w roli głównej
Kolejnym pomysłem na obiad do przygotowania w 30 minut jest wykorzystanie filetu z piersi kurczaka. Jest to mięso na tyle delikatne, że daje się podsmażyć lub udusić w kilka do kilkunastu minut. To prawdziwy sprinter wśród mięs! A do tego ilość wariacji dań z jego udziałem jest wprost nieograniczona. Poniżej kilka szybkich propozycji ze strony kwestiasmaku.com:
- Kurczak w sosie curry
- Pierś z kurczaka w sosie sweet chili
- Kurczak w sosie chimichurri
- Filet z kurczaka w kremowym sosie pomidorowo – koperkowym
- Tex-mex z kurczakiem i cukinią
- Filety drobiowe w lekkim sosie koperkowym
Jeśli szukasz czegoś więcej, niż zwykłego filetu z piersi kurczaka (choć i tak najwyższej jakości), zwróć uwagę na filet z piersi kurczaka zagrodowego.
Jaka jest między nimi różnica?
Kurczak Zagrodowy chowany jest wyłącznie w małych, rodzinnych gospodarstwach z całorocznym dostępem do zagrody na świeżym powietrzu. Każda tuszka jest gwarancją najlepszego pochodzenia i sprawdzonej jakości. Mięso jest delikatne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka. Dodatkowo ma bardziej spójną, kruchą strukturę, co dodaje mu wyjątkowego i poszukiwanego przez koneserów smaku i aromatu.
Obiad z zamrażarki?
Czy wiesz, że prawie każdy gotowy posiłek możesz zamrozić i wyjąć choćby za miesiąc, aby ponownie cieszyć się jego smakiem? I to zarówno jeśli chodzi o gotowe, zakupione wyroby garmażeryjne (pierogi, krokiety, kotlety itd.), jak i porcje obiadowe, które sam przygotowałeś. Kto nie miałby ochoty wyjąć któregoś wieczoru z zamrażarki domowego bigosu, aby następnego dnia tylko go odgrzać? Brzmi dobrze? O tak! Oszczędza czas i skutecznie pomaga ograniczać marnowanie żywności.
Pierogi i naleśniki po drodze z pracy
Szybko, różnorodnie i zdrowo. Oczywiście, pod warunkiem, że zdecydujesz się na pierogi czy naleśniki ręcznie wyrabiane, domowe, od zaufanego producenta. Idealnie, jeśli możesz wybierać spośród przeróżnych smaków. Na słodko, słono, z mięsem, wegetariańskie… Nie ma co się ograniczać! Niech będzie różnorodnie! Naprawdę spory wybór pierogów znajdziesz w Kiszeczce.
No więc masz już wybrane pierogi. Jak je przygotować do spożycia? Nie zachęcamy do jedzenia na zimno. Znacznie lepiej zjeść je na ciepło – można je ekspresowo podgrzać w garnku z wrzątkiem w ciągu kilku minut lub podsmażyć na rozgrzanej patelni do złocistego zrumienienia. Smacznego!
Sprawdź, jakie pierogi znajdziesz w Kiszeczce: ręcznie wyrabiane pierogi na każdą okazję
Ekspresowy, pełnowartościowy, domowy obiad
Kotlet musi być!
Pierogi już ci się znudziły, a naleśniki to nie to? Szukasz czegoś pełnowartościowego, zdrowego, a do tego nie wyobrażasz sobie obiadu bez kotleta czy kawałka kurczaka? Jeśli nie masz czasu na jego przygotowanie, to nic nie szkodzi! Jeśli kupisz mięso uprzednio przygotowane, w postaci kotleta devolay lub mielonego, zaoszczędzisz czas, a obiad na szybko przygotujesz w kilka minut! Jednak zwróć uwagę, aby wybrać wyroby z dobrego, zaufanego źródła, dzięki czemu twój obiad będzie zdrowy i pełnowartościowy. Zwłaszcza jeśli obok mięsa położysz na talerzu ugotowaną w kilka minut kaszę jęczmienną lub gryczaną, a także warzywa – np. liście sałaty ze śmietaną lub domowe ogórki kiszone.
Zestawy obiadowe – czyli co do mięsa?
Poniżej przykładowe zestawy obiadowe. Można je skompletować niemal w 100% z wyrobów przygotowywanych przez Karczewską Kuchnię Domową, a dostępnych na co dzień w sklepach firmowych Kiszeczka. Wszystkie wyroby Karczewskiej Kuchni Domowej przygotowywane są ręcznie z domowych składników, bez dodatku jakichkolwiek sztucznych dodatków, konserwantów, wzmacniaczy smaku. A co z dodatkami warzywnymi? Jeśli nie chcesz przygotowywać ich samodzielnie, znajdziesz ich duży wybór w naszych sklepach firmowych na specjalnych regałach.
- Devolay z serem i kluski śląskie, oraz sałatka szwedzka
- Gołąbki w sosie pomidorowym
- Kotlet mielony, kluski leniwe, papryka marynowana
- Udka z kurczaka, kopytka i ogórki konserwowe
- Placki ziemniaczane w grzybowym sosie
Bez mięsa. Kotlety wegetariańskie górą!
Masz ochotę na pełny, zdrowy obiad, ale unikasz mięsa? A może pragniesz zrobić sobie przerwę od typowego schabowego czy mielonego i chcesz spróbować czegoś nowego? W każdym z tych przypadków nasza propozycja jest dla Ciebie! Być może zainteresuje Cię kotlet z fasoli, pełen roślinnego białka, albo zwrócisz uwagę na delikatny kotlet z marchewki? A jeśli szukasz alternatywy dla mięsa pełnej witamin i minerałów, a nie straszny Ci charakterystyczny buraczany kolor, koniecznie sprawdź kotlet z buraka. Kotlety roślinne to zawsze dobra alternatywa dla mięsa na talerzu.
A może chcesz też spróbować któregoś z kiszeczkowych pasztetów wegetariańskich?
Obiad na mieście? W sklepie mięsnym przy lampce wina!
Brzmi abstrakcyjnie? Dla nas nie. Choć to prawda, że niewiele jest miejsc na mapie Warszawy, czy nawet Polski, w których możesz równocześnie kupić najwyższej jakości wędliny i sery, a także zjeść przygotowany na miejscu posiłek i wychylić do niego lampkę wina. Takie rzeczy możliwe są w najnowszym sklepie Kiszeczka zlokalizowanym w Konstancinie – Jeziornie, w budynku Faktorii, naprzeciwko Starej Papierni. Żeberka w sosie klonowym, kurczak po tajsku, czy gołąbki gruzińskie w sosie pomidorowym, to tylko niektóre propozycje, których możesz spróbować. Wszystkie przygotowywane są na bieżąco, z tych samych mięs, które oferowane są w ladzie.
Uwaga: rzeczywista oferta sklepu może się różnić.
Adres sklepu:
Konstancin Jeziorna, Al. Wojska Polskiego 4, budynek Faktoria
Godziny otwarcia:
Poniedziałek – Piątek: 10 -18
Sobota: 8 -14
Serdecznie zapraszamy na obiad na szybko, w wolnej chwili!
Więcej o nas
Jeśli chciałbyś dowiedzieć się więcej o naszej rodzinnej firmie i być na bieżąco z tym, co się u nas wydarza, zapraszamy na nasz profil facebookowy. Znajdziesz tam mięsne ciekawostki, zaproszenia na wspólne grillowanie, losowania nagród i wiele więcej!
Sklepy firmowe Kiszeczka
Czy wiecie, że nasza rodzinna firma KISZECZKA ma już 9 sklepów stacjonarnych? A w planach i realizacji są kolejne! Do każdego z nich codziennie dowozimy świeże mięsa i własne wyroby wędliniarskie, przygotowywane na bazie receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Choć stale się rozwijamy, nie zapominamy o nieustannym dbaniu o najwyższą jakość naszych wyrobów.
Lokalizacje sklepów firmowych Kiszeczka i partnerskich
Lokalizacje sklepów sprawdzicie na mapie sklepów KISZECZKA
Legenda: Czerwone pinezki to nasze sklepy firmowe. Czarne pinezki – to sklepy partnerskie, oferujące niektóre spośród naszych wyrobów.
Galeria zdjęć
Zobaczcie w galerii poniżej, jak wyglądają nasze sklepy firmowe:
- Sklep Kiszeczka w Karczewie
- Sklep Kiszeczka w Otwocku – bazarek przy ul Batorego
- Sklep Kiszeczka w Warszawie – ul. Belgradzka
- Sklep Kiszeczka w Warszawie – ul. Wąwozowa
- Sklep Kiszeczka w Warszawie – Al. Stanów Zjednoczonych
- Sklep Kiszeczka w Piasecznie
- Sklep Kiszeczka w Warszawie – ul. Bartycka
- Sklep Kiszeczka w Otwocku – ul. Warsztatowa
- Sklep Kiszeczka w Konstancinie – Jeziornie
Na wszystkie pytania odpowiemy na przykładzie Kiełbasy Krakowskiej Podsuszanej. Zobaczcie sami.
KIEŁBASA KRAKOWSKA PODSUSZANA
…to kiełbasa grubo rozdrobniona, wędzona, pieczona i suszona, wytwarzana w oparciu o tradycyjne receptury. Przygotowywana jest z mięs najwyższej jakości – chudych wieprzowych, klasy I i II (szynka, łopatka) i mięs kl. III, tłuszczu wieprzowego, a także przypraw: drobno zmielonego pieprzu, kminku, gałki muszkatołowej i świeżego, rozdrobnionego czosnku, z dodatkiem soli peklującej. W procesie produkcji, część schłodzonego mięsa wieprzowego jest peklowana na sucho solą peklującą, a następnie mieszana i rozdrabniana wraz z resztą mięsa i tłuszczu. Po dodaniu przypraw, całość jest starannie mieszana w mieszałce, po czym następuje nadziewanie osłonek białkowych przygotowanym farszem i tzw. osadzanie, czyli proces powolnego, samoistnego mieszania się smaków i aromatów mięsa i przypraw. Kolejne etapy to: proces suszenia, później wędzenia ciepłym dymem w komorze wędzarniczej i wreszcie pieczenia – do uzyskania temperatury 72ºC wewnątrz wyrobu. Na koniec pozostawia się kiełbasę w wystudzonej komorze wędzarniczej na kilka dni, aby odpowiednio podeschła. Dzięki wykorzystaniu starannie dobranych mięs, aromatycznych przypraw i zastosowaniu odpowiedniego procesu produkcji, otrzymany wyrób – czyli Kiełbasa Krakowska Podsuszana charakteryzuje się chrupkością mięsa, dobrym wysuszeniem, a także unikalnym smakiem i aromatem. Ze względu na użycie do produkcji surowców wysokiej jakości – mięs chudych, kiełbasa ta posiada również cenne walory odżywcze – wysoką zawartość białka oraz niską zawartość tłuszczu. Jest to produkt szlachetny, wysokogatunkowy, a także – dzięki zastosowanej technologii wytwarzania – trwały (okres przydatności do spożycia wynosi minimum 30 dni). Dzięki temu, że kiełbasa jest wyrobem podsuszanym, może być przechowywana w suchym miejscu poza lodówką.
Składniki: 100g wyrobu gotowego wyprodukowano ze 124g mięsa wieprzowego, substancja konserwująca: azotyn sodu (sól peklująca), przyprawy.
Kiełbasa Krakowska Podsuszana to tylko jeden z naszych wyrobów. Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą: Nasza oferta
KISZECZKA Smak najwspanialszych wspomnień
Jak przygotowujemy nasze burgery?
Zaczynamy od wyboru odpowiedniego kawałka antrykotu, który charakteryzuje się idealną proporcją mięsa chudego do tłustego. Jest to niezwykle ważny etap. Od niego zależy kruchość, kleistość, soczystość i przede wszystkim smak gotowego burgera.
Wybrany antrykot poddajemy sezonowaniu, czyli przechowywaniu w warunkach niskiej temperatury i wilgotności oraz odpowiedniej cyrkulacji powietrza przez 21 dni. Dzięki temu procesowi mięso nabiera wyjątkowych walorów smakowych i niezwykłej kruchości.
Następnie mięso jest mielone i formowane w burgery, które w końcu trafiają do lady chłodniczej w naszym sklepie firmowym. A tam, już nie mogą się na Was doczekać!
Burgery sezonowane idealnie nadają się do szybkiego przygotowania na grillu lub patelni grillowej. Wspaniale smakują w zrumienionej bułce ziarnistej, podane wraz z warzywnymi dodatkami i sosami.
Świeże burgery czekają już na Was w sklepach firmowych KISZECZKA. Tu sprawdzicie ich lokalizacje: https://kiszeczka.pl/sklepy/
Burgery i inne kiszeczkowe pyszności możecie kupić również poprzez naszą stronę internetową: https://kiszeczka.pl/kategoria-produktu/mieso/wolowina-sezonowana/
Możliwa jest również dostawa wyrobów pod Wasze drzwi: https://kiszeczka.pl/zakupy-i-dostawa/
Serdecznie zapraszamy! I życzymy smacznego!
Pytanie: Co siedzi w kaszance?
Odpowiedź: To zależy skąd pochodzi. Bo kaszanka z niesprawdzonego źródła, zamiast wielu witamin i rzadkich minerałów może zawierać szkodliwe dodatki, a przez to bardziej nam zaszkodzić niż pomóc.
Co zatem siedzi w kaszance z KISZECZKI?
Przede wszystkim żelazo i cynk, zapobiegające anemii. Ponadto potas, magnez i witaminy z grupy B. Dodatkowo, dzięki zawartości kaszy gryczanej i krwi, kaszanka doskonale wzbogaca dietę w pełnowartościowe białko, minerały i błonnik.
A co można znaleźć w jej składzie?
Tylko to co dobre. Znajdują się tam przede wszystkim podroby wieprzowe, takie jak wątróbka i płucka, a poza tym mięso z głów i krew wieprzowa oraz bogata w właściwości odżywcze i zdrowotne kasza gryczana palona. Do tego odrobina soli i naturalne przyprawy. Kaszankę otula wyłącznie naturalna osłonka w dwóch jej odmianach dostępnych w sprzedaży – cienkiej i grubej. W przypadku osłonki grubej, ma ona od strony wewnętrznej dodatkową cienką warstwę tłuszczu, który w trakcie grillowania lub smażenia na patelni, wzbogaca kaszankę o niepowtarzalny smak. KISZECZKA Smak najwspanialszych wspomnień niezmiennie od 1936r. Serdecznie zapraszamy do sklepów stacjonarnych KISZECZKA i do składania zamówień poprzez nasz sklep internetowy.
HODOWLA NA WOLNYM WYBIEGU
Wyobraźcie sobie rozległe, zielone łąki pachnące soczystą trawą, a na nich pasące się bydło, niespiesznie wyszukujące najsmaczniejsze źdźbła. Gorące słońce, szum drzew i krzewów, pod którymi wylegują się zwierzęta, śpiew ptaków…
W takich właśnie warunkach powstaje doskonała wołowina oraz wieprzowina którą oferujemy w naszych sklepach firmowych KISZECZKA – w niewielkich gospodarstwach odpowiedzialnych rolników, dobrze opiekujących się swoimi stadami. Dzięki zrównoważonej hodowli, naturalnej paszy i dostępowi do zielonych pastwisk, otrzymywane mięso zyskuje najwyższą jakość, a dzięki temu również niepowtarzalny smak, którego nie sposób znaleźć w mięsach pochodzących z ferm prowadzących hodowlę na skalę przemysłową.
W naszej rodzinnej firmie KISZECZKA doskonale zdajemy sobie z tego sprawę, dlatego starannie wybieramy naszych dostawców, przywiązując największą wagę do jakości mięsa i warunków hodowli zwierząt. Dzięki temu mamy pewność, że nasza wołowina i wieprzowina, a także pozostałe gatunki mięs będą nie tylko doskonale smakować, ale również przygotowane z nich wyroby staną się zdrowym i niezwykle wartościowym pokarmem zarówno dla dorosłych jak i dzieci.
DOBRE, LEPSZE, NAJLEPSZE
Zanim kawałek mięsa zostanie wystawiony na sprzedaż, przechodzi dokładną kontrolę i selekcję. Następnie jest starannie dzielony na elementy przez naszego rzeźnika i jeszcze tego samego poranka trafia do lady sklepowej.
Doświadczenie i wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie, pasja którą wkładamy w naszą pracę, starannie wybrani dostawcy oraz regularne kontrole i selekcja najlepszego mięsa to gwarancja doskonałego smaku i najwyższej jakości wędlin produkowanych w naszej rodzinnej firmie KISZECZKA.
Niezmiennie od 1936 roku.
Gdzieś na granicy Śródmieścia i Czerniakowa, przy samym skrzyżowaniu stoi mały sklepik. Z zewnątrz atramentowo-czarny, skrywa w swoim wnętrzu wiele niespodzianek…
Czy wiecie o który chodzi?
Dotrzeć do niego można zarówno samochodem jak i komunikacją miejską – wysiadając na przystanku Bartycka. Trafić łatwo – szyld zobaczycie już z daleka. A we wnętrzu……czeka na Was duża różnorodność smaków wędlin zarówno naszych firmowych, z najwyższej jakości mięsa od lokalnych dostawców, a także specjały z różnych zakątków Europy. Wystarczy wspomnieć przeróżne, kolorowe salami wiszące w równym rządku dokładnie na wprost wejścia…Najwyższej jakości mięsa od zaufanych dostawców i wyroby garmażeryjne naszej bliźniaczej marki – KARCZEWSKIEJ KUCHNI DOMOWEJ uzupełniają ladę chłodniczą ciągnącą się niemal od ściany do ściany sklepiku. Dobrą, rodzinną atmosferę wprowadzają wiszące na ścianie zdjęcia dawnych i obecnych właścicieli KISZECZKI, podobnie jak uśmiechy obsługi schowane za maseczkami.
Serdecznie zapraszamy do naszego sklepu przy ul. Bartyckiej 116, bo nawet najlepszy opis i zdjęcia nie są w stanie oddać atmosfery panującej we wnętrzu, a także, co najważniejsze – smaków naszych wyrobów
Znajdziecie nas dokładnie tu:https://www.google.com/…/data=!3m1!1e3!4m5!3m4…Lokalizacje pozostałych sklepów, godziny otwarcia: http://www.kiszeczka.pl/o-nas/sklepy/Pełna oferta: http://www.kiszeczka.pl/_wyroby_/wedzonki-szynki/Istnieje możliwość złożenia zamówienia telefonicznie i odbioru w naszym sklepie. Realizujemy również dowozy wyrobów pod Wasze drzwi: http://www.kiszeczka.pl/aktualnosci2/media-o-nas/90/1/
KISZECZKA Smak najwspanialszych wspomnień
Pamiętacie food trucka – nasz mobilny sklepik który co tydzień otwierał się dla Was przy bazarku w Konstancinie? Wrócił na stare miejsce i znów czeka na Was w każdą sobotę od 8.00 do 13.00. Ale nie będzie tam stał wiecznie 😉 Dlaczego?
Tu mamy dla Was niespodziankę! A zarazem wspaniałą wiadomość! No bo dlaczego nasz mobilny sklepik, który dzielnie służył Wam od 2017 roku ma nagle zniknąć z Konstancina?
… bo zastąpi go sklep stacjonarny! Lokalizację i wszystkie szczegóły trzymamy na razie w tajemnicy, bo czasu do otwarcia jeszcze sporo, a prace projektowe idą pełną parą. Zdradzimy tylko, że asortyment będzie znacznie szerszy, niż w pozostałych naszych sklepach. I oczywiście niezmiennie najwyższej jakości!
Niedawno świętowaliśmy 10 urodziny naszego sklepu w Karczewie – mieście, w którym zaczęła się trwająca od 1936 roku historia KISZECZKI! Było wspólne grillowanie doskonałych mięs i wyrobów naszej firmy, wielkie losowanie rabatów i bonów upominkowych do naszych sklepów i niespodzianka – nagroda główna 🙂 A udział w całym wydarzeniu – całkowicie bezpłatny!Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o naszych kiszeczkowych wydarzeniach, zapraszamy do śledzenia naszego profilu na Facebooku. Tam też dowiecie się więcej o naszych ręcznie wyrabianych wędlinach, sezonowanych stekach i wielu, wielu innych 🙂