Szanowni Państwo!
Pragniemy poinformować, iż w naszym nowym zakładzie rodzinnej firmy masarskiej KISZECZKA, od dzisiaj uruchomiliśmy w pełni produkcję, w dalszym ciągu ręcznie wyrabianych wędlin.
Co oznacza, że do lad naszych firmowych sklepów wraca pełna oferta produktowa.
Jesteśmy świadomi, iż zgłaszane przez Państwa braki w zaopatrzeniu pokrzyżowały niejedne kulinarne plany, szczególnie w okresie przedweekendowym. PRZEPRASZAMY raz jeszcze za zaistniałą sytuację, dziękując jednocześnie za Państwa WYROZUMIAŁOŚĆ.
Nastało długo oczekiwane przez nas nowe… Dzięki uruchomieniu pełnej produkcji, podobne sytuacje nie będą miały miejsca w przyszłości.
Zapewniamy również, że zrobimy wszystko, by sprostać rosnącym apetytom na tradycyjne wyroby marki KISZECZKA dostarczając Państwu produkty najwyższej jakości – zawsze na czas.

Wakacje się powoli kończą, a my prezentujemy ranking na najchętniej wybierane przez Was mięsa i wyroby na grilla. A wszystko w oparciu o Wasze zakupowe wybory na naszej stronie kiszeczka.pl od końca czerwca, do dziś. Jak myślicie, co stało się hitem tych wakacji? Zobaczcie koniecznie poniżej.

Ranking – najchętniej wybierane wyroby na grilla

1. Karkówka marynowana – to niekwestionowana królowa tegorocznego grilla
2. Kaszanka – znalazła się w największej liczbie zamówień. Grill bez niej nie może się obyć!
3. Kiełbasa Biała Karczewska – nasz firmowy specjał!
4. Karkówka – tradycyjny grillowy przysmak, tym razem w wersji do samodzielnego zamarynowania. Ciekawi jesteśmy Waszych przepisów na marynaty. Może zdradzicie w komentarzu?
5. Kiełbasa śląska – grillowy ,,must have”, który również na ognisku sprawdza się doskonale

Jesteście zaskoczeni? My ani trochę! Każdy z powyższych wyrobów już tradycyjnie, od wielu lat pojawia się na niemal każdym grillowaniu, nie tylko naszym, kiszeczkowym.

karkówka

Karkówka marynowana

Karkówka to mięso delikatnie poprzerastane żyłkami tłuszczu i tkanki łącznej, które w trakcie obróbki termicznej miękną i dodają mięsu soczystości. Karkówka marynowana została wstępnie przez nas zamarynowana, dzięki czemu od razu  po zakupie może zostać przyrządzona na grillu. Oferujemy ją w dwóch rodzajach marynat – paprykowej lub czosnkowej.

Kaszanka

Kaszanka to wyrób nie zawierający jakichkolwiek konserwantów i niepotrzebnych dodatków. Zawiera za to wiele witamin i rzadkich minerałów, które nieczęsto mamy okazję przyjmować. Są to przede wszystkim żelazo i cynk, zapobiegające anemii, białko, potas i magnez. Dzięki zawartości kaszy gryczanej i krwi doskonale wzbogaca dietę w minerały, błonnik i witaminy z grupy B. W składzie naszej kaszanki znajduje się tylko to co dobre. Są to przede wszystkim podroby wieprzowe, takie jak wątróbka, płucka, poza tym mięso z głów i krew wieprzowa oraz bogata w właściwości odżywcze i zdrowotne kasza gryczana palona. Do tego odrobina soli i naturalne przyprawy. Kaszankę otula wyłącznie naturalna, grubsza osłonka.  Posiada ona od strony wewnętrznej dodatkową cienką warstwę tłuszczu, który w trakcie grillowania lub smażenia na patelni, wzbogaca kaszankę o niepowtarzalny, ceniony przez specjalistów smak. W sprzedaży posiadamy również kaszankę grillową w cienkiej osłonce, nieco lepiej sprawdzającą się na grillu.

Kiełbasa Biała Karczewska

Kiełbasa Biała Karczewska to nasz najsłynniejszy, tradycyjny wyrób, od którego wszystko się zaczęło. Wyrabiana jest niezmiennie od trzech pokoleń, zawsze ręcznie, z chudego mięsa najwyższej jakości zamkniętego w naturalnej osłonce. Odpowiednio dobrane, świeżo mielone przyprawy podkreślają jej niepowtarzalny smak i aromat. Chociaż Kiełbasa Biała Karczewska najczęściej jedzona jest w wielkanocnym żurku, doskonale pasuje również do wielu potraw smażonych, gotowanych, grilla, zup, dań głównych czy kolacji.

Karkówka

Karkówka to mięso delikatnie poprzerastane żyłkami tłuszczu i tkanki łącznej, które w trakcie obróbki termicznej miękną i dodają mięsu soczystości. Sprawdza się idealnie na grillu w postaci steku, można z niej przygotowywać również potrawy duszone czy smażone. Z karkówki przygotowuje się również wędzonkę – baleron.

Kiełbasa śląska

Kiełbasa śląska to kiełbasa charakteryzująca się wysoką mięsnością na poziomie 97%. Jest soczysta i krucha, doskonała na grilla. Idealnie komponuje się z chlebem, ketchupem czy musztardą, grając główna rolę na spotkaniu z najbliższymi. Oprócz grilla, ta kiełbasa wspaniale nadaje się na ognisko, a także do kanapek i na ciepło z wody. W smaku kiełbasy śląskiej wyróżniają się sól, pieprz, kolendra, majeranek i czosnek, a także delikatny aromat uzyskany dzięki wędzeniu dymem z klocków bukowych.

Inne grillowe nowości dla znudzonych tradycją

Jeśli macie ochotę na małą odmianę od tradycyjnych grillowych potraw, być może zainteresują Was mniej popularne wyroby na grilla:

Szaszłyki drobiowe 
Szaszłyki wieprzowe
Cevapcici
Kofta wieprzowo- wołowa

Kofta na grilla - wyrób Kiszeczka

szaszłyki

cevapcici

Czy wiecie, że zawartość mięsa 90 % w parówkach różnych firm nie musi oznaczać tego samego?  Poniżej przyjrzymy się, na czym to polega.

Parówka parówce nie równa

Wyobraźmy sobie parówki dwóch różnych firm. Jedne zdecydowanie tańsze niż drugie. Na obu etykietach zawartość mięsa wynosi 90%. Które kupimy? Właśnie, tu jest haczyk. Okazuje się że jakość mięsa wykorzystywanego do produkcji wyrobów może być różna, podobnie jak jego kaloryczność i wartość odżywcza. Co ciekawe duży dodatek samego tłuszczu może być wliczany do składu jako mięso! Duże firmy z tego skrzętnie korzystają, oferując produkty względnie tanie, lecz znacznie gorszej jakości, pełne tłuszczu i dodatków wypełniających.

Wyroby KISZECZKI

W przeciwieństwie do dużych firm, KISZECZKA dba o bardzo dobrą jakość mięsa przeznaczanego do wyrobu parówek czy kiełbas.  Jego zawartość w parówkach z indyka czy parówkach Maciusia wynosi 90%. W serdelkach Amelki to aż 95%. Staranny wybór odpowiednich kawałków, a także użycie wyłącznie niezbędnych dodatków sprawia, że zawartość mięsa w wyrobach KISZECZKI na poziomie 80% mogłaby być porównywalna do zawartości mięsa 95% innych firm z dużego przemysłu. 
kiełbaski cielęce z bazylią, parówki

Etykieta prawdę ci powie

Jak zatem wybierać, aby mieć pewność co się kupuje?
Najlepiej dokładnie sprawdzać etykiety, a jeśli są to wyroby w ladzie chłodniczej – zapytać sprzedawcę o skład. To jedyny sposób, aby dowiedzieć się co się je i nie pozwolić się nabrać na wyjątkowo niską cenę…
Szczególną uwagę przy czytaniu składu należy zwracać na zawartość białka – im go więcej, tym więcej w wyrobie wartościowego mięsa. Dla osób dbających o dietę równie ważny może okazać się wskaźnik zawartości tłuszczu. Jego duża ilość może świadczyć o użyciu w produkcji dodatkowego tłuszczu, mającego obniżyć cenę wyrobu.

Dodatki

Czytając składy wyrobów, prędzej czy później zaczniemy trafiać na podejrzanie brzmiące nazwy substancji, które znalazły się w danym wyrobie. Azotyn sodu, cytryniany sodu… Czy jest się czego bać?
Przeczytaj artykuł:
Azotyn sodu E250 w wędlinach – szkodliwy czy niezbędny?
Warto czytać etykiety, dowiadywać się, jaki dokładnie jest skład wyrobów, a także co kryje się pod pewnymi nazwami. Niektóre, podejrzanie brzmiące nazwy, mogą się okazać tymi spożywanymi przez nas na co dzień. Inne, pozornie zwyczajne – być czymś, czego w żadnym wypadku nie chcielibyśmy spożywać.

Kiełbaski i parówki w naszej ofercie

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą. Przy każdym wyrobie znajduje się jego skład oraz wartość odżywcza.
KIEŁBASKI CIELĘCE Z BAZYLIĄ
PARÓWKI MACIUSIE
SERDELKI AMELKI
PARÓWKI Z INDYKA
Być może zainteresują Cię również:
Wyroby bez azotynu sodu
Wyroby bezglutenowe

Sery w Kiszeczce

Zaglądacie do naszej serowej lady? Jeśli tak, to pewnie wiecie jakie pyszności tam na Was czekają! Pilnujemy, aby codziennie trafiały tam doskonałe sery i świeży nabiał od samych sprawdzonych dostawców, m. in. od Sery Zagrodowe z Osiecka . Tradycyjny ser koryciński, jogurty, masło czy długo dojrzewające sery żółte to tylko niektóre z tych pyszności. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – możecie wybrać delikatniejsze, aksamitne smaki lub właśnie wyrazistsze aromaty, kawałki zawierające różnorodne przyprawy z całego świata, sery kozie, pleśniowe, rolady wędzone…
Co powiecie na ser obtoczony w polnych kwiatach? Albo inny, z dodatkiem trufli? Na prawdę każdy znajdzie tu coś dla siebie!
Sprawdźcie sami co jeszcze dla Was mamy. Sery i nabiał znajdziecie w wybranych sklepach KISZECZKA, a niebawem również na naszej stronie internetowej kiszeczka.pl
SERdecznie zapraszamy!
sery żółte, dojrzewające, holenderskie

Taki stek lub burger podany w towarzystwie lampki wina… Czy trzeba czegoś więcej?

stek wołowy, steaki na grilla, mięso na grilla , grillowanie w Kiszeczce, sezonowane mięsa

Mięso sezonowane, tak jak dobre wino potrzebuje czasu by dojrzeć. Przechowywane w ściśle określonej temperaturze i wilgotności przez 21 dni powoli zyskuje głębię smaku, nabiera charakteru. Następnie przygotowane na grillu czy patelni, uwalnia niepowtarzalny aromat, zachowując swą miękkość i kruchość.

Zobacz kategorię:

Wołowina sezonowana

Steki

sezonowane mięsa, długo dojrzewające, dry aged, antrykot sezonowany, kiszeczka

Sezonowane mięsa znajdziecie w sklepach firmowych Kiszeczka w Warszawie:
– przy ul. Trakt Lubelski
– przy ul. Belgradzkiej
– przy ul. Wąwozowej

A także:
– w Konstancinie
– w Karczewie
– w Otwocku przy ul. Warsztatowej

Mapa sklepów

Serdecznie zapraszamy!

Co to jest BILTONG?

BILTONG to rodzaj suszonego mięsa wytwarzanego tradycyjnie w RPA. Jest to mięso wołowe marynowane w soli i starannie dobranych przyprawach, a następnie suszone na wolnym powietrzu. Do Kiszeczki trafił dzięki Bobby’emu Strydom pochodzącemu z RPA, który postanowił zostać jego ambasadorem, promując znany i uwielbiany przysmak ze swojego kraju.

Tradycyjnie z Południowej Afryki

W Afryce Południowej ten mięsny przysmak jest znany i spożywany od wieków. Ponad 400 lat temu, gdy rdzenni mieszkańcy RPA nie mieli jeszcze dostępu do soli, wieszali surowe płaty mięsa pod końskim siodłem na czas podróży. Mięso powoli peklowało się w słonym pocie zwierzęcia, a następnie było rozwieszane do wysuszenia w upalnym, afrykańskim powietrzu.
Gdy do Afryki przybyli europejscy osadnicy, udoskonalili proces peklowania mięsa dzięki użyciu soli i starannie dobranych przypraw. Składniki były mieszane do uzyskania płynnej marynaty, w której następnie peklowano surowe mięso.

Biltong stał się w Południowej Afryce niezwykle popularny, dzięki trwałości i łatwości transportu w gorącym klimacie. Nie wymagał specjalnych warunków przechowywania, a dodatkowo charakteryzował się wysoką zawartością białka. Mógł wiec stanowić podstawowe pożywienie podróżników zarówno lądowych jak i morskich przez długie miesiące. Odegrał znaczącą rolę również w trakcie migracji holenderskich osadników, tzw. Voortrekkers w głąb Afryki. Obecnie Biltong stanowi ważny element kultury południowoafrykańskiej i jest podstawowym produktem spożywczym, który można znaleźć w każdym sklepie mięsnym i supermarkecie w RPA.

biltong - wołowina suszona dostępna w Kiszeczce

Receptura i przyprawy

Słowo ,,biltong” pochodzi od niderlandzkich słów „bil” (mięso lub biodrówka) i „tong”, a więc Biltong oznacza w zasadzie paski wołowiny. Jednak biltong tylko z wyglądu przypomina zwykłą, suszoną wołowinę. Jego smak i proces przygotowania jest zupełnie inny. Nie jest wędzony ani gotowany jak suszona wołowina, lecz przyprawiany starannie dobranymi przyprawami, marynowany na mokro z użyciem octu i kolendry, a następnie suszony. Dalsze dojrzewanie w odpowiednich warunkach trwa jeszcze kilka dni. Dzięki zastosowaniu przypraw specjalnie sprowadzonych z Południowej Afryki, Biltong dostępny w Kiszeczce charakteryzuje się oryginalnym, afrykańskim smakiem. Do jego wyrobu nie wykorzystujemy żadnych konserwantów, a doskonały smak uzyskujemy dzięki wykorzystaniu kawałków najwyższej jakości wołowiny. Nad całym procesem czuwa Bobby Strydom – pochodzący z RPA ambasador Biltong w Kiszeczce.

Przekąska na każdą okazję

Dzięki wysokiej zawartości białka, biltong może stanowić idealną przekąskę przed lub po treningu lub innej aktywności fizycznej. Doskonale sprawdzi się w dłuższych podróżach, na wycieczkach w góry, wakacyjnych aktywnościach. Jest nie tylko zdrowy, ale i pełny doskonałego smaku.

Biltong znajdziecie w sklepach firmowych Kiszeczka.

Serdecznie zapraszamy!

Czym jest azotyn sodu?

Azotyn sodu czyli E250 to substancja powszechnie wykorzystywana już od ponad 100 lat przy wyrobie wędlin, nie tylko firmowych. Jest popularna również wśród domowych, amatorskich twórców wszelkich wędzonek, szynek i kiełbas. Obecnie wykorzystywana jest w postaci soli peklującej (mieszanki soli kuchennej i azotynu sodu w proporcji 99,6 do 0,4, czyli 0,4%), dzięki czemu właściwie nie ma możliwości, aby go przedawkować.

Azotyn sodu (E250)  jest powszechnie stosowany przede wszystkim ze względu na silne właściwości przeciwdziałające rozwojowi niebezpiecznych bakterii jadu kiełbasianego. Obecnie nie ma w tej kwestii alternatywy dla jego stosowania. Przedłuża on trwałość wędlin, zapobiega zbyt szybkiemu jełczeniu, a dodatkowo poprawia wygląd i smak wyrobów mięsnych. Swojskie wędliny, które znamy z dzieciństwa charakteryzowały się pożądaną, różową barwą właśnie dzięki dużej zawartości azotynu sodu, stosowanemu dawniej w postaci saletry.

Obecnie azotyn sodu stosuje się w postaci soli peklującej, dzięki czemu ma się pełną kontrolę nad jego stężeniem. Przedawkowanie sprawia, że wyrób staje się zbyt słony, łatwo wyczuć jego zbyt duży dodatek. Z tego względu nadmierna zawartość azotynu sodu w obecnie wyrabianych wędlinach jest w zasadzie niemożliwa.

wędliny Kiszeczka, wiszące kabanosy, tradycyjne, swojskie wędliny

Kiedy azotyn sodu może szkodzić?

Sam z siebie, azotyn sodu w małych dawkach nie jest szkodliwy. Niebezpieczne są natomiast substancje, które powstają przy obróbce peklowanego mięsa w wysokiej temperaturze przez dłuższy czas. Dotyczy to przykładowo długotrwałego grillowania peklowanych kiełbas, zwłaszcza jeśli dojdzie do ich zwęglenia. W wyniku tego procesu powstaną tylko śladowe ilości szkodliwych substancji, które nikomu nie powinny zaszkodzić.  Jednak nie zaleca się spożywania takiego jedzenia często i w dużych ilościach, zwłaszcza dzieciom. Kto chciałby jeść grillowaną kiełbasę każdego dnia?

Gdzie jeszcze można natrafić na azotyny?

Okazuje się, że peklowane wędliny nie są jedynym źródłem, skąd azotyny trafiają do naszego organizmu. Wędliny nie są nawet głównym źródłem. Okazuje się, że ich niekontrolowana ilość bardzo często pochodzi z warzyw uprawianych przemysłowo. Przedostają się do warzyw wprost z nawozów azotowych, używanych w nadmiarze do ich uprawy. Szacuje się, że azotyny w diecie człowieka pochodzące z wędlin i przetworów to tylko kilkanaście procent całości spożywanych azotynów.

wędliny Kiszeczka w ladzie, szynki, kiełbasy, pasztety

Konserwanty to samo zło?

Taka jest właśnie opinia bardzo wielu osób. Przez to każde słowo ,,konserwant” na etykiecie wyrobu jest źródłem ogromnych kontrowersji. Warto zauważyć, że przecież konserwantem, czyli substancją przedłużającą trwałość danego wyrobu jest choćby cukier w dżemie, kwas mlekowy (E270) w ogórkach kiszonych, czy substancja oznaczana jako E300 – czyli kwas askorbinowy, przeciwutleniacz lub po prostu zwykła witamina C, powszechnie stosowana w produktach spożywczych. To wszystko są ,,konserwanty”.

Warto czytać etykiety, dowiadywać się, jaki dokładnie jest skład wyrobów, a także co kryje się pod pewnymi nazwami. Niektóre, podejrzanie brzmiące nazwy, mogą się okazać tymi spożywanymi przez nas na co dzień. inne, pozornie zwyczajne – być czymś, czego w żadnym wypadku nie chcielibyśmy spożywać.

Nie ma zatem powodów do obaw przed azotynem sodu znajdującym się w wędlinach, z tego względu, że daje on zdecydowanie więcej korzyści niż zagrożeń. Powinno się unikać raczej wątpliwej jakości surowców, a także sztucznych dodatków, mających na celu poprawę struktury, barwy i aromatu wędliny, substancji zwiększających masę wyrobu dzięki dużemu dodatkowi wody, a także mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM), które jak się okazuje, w świetle prawa nie jest nawet mięsem…

Gdzie zatem szukać zdrowych wędlin?

Z pewnością u małych, lokalnych producentów, wciąż wytwarzających swoje wyroby tradycyjnie, z mięsa polskiego pochodzenia, zachowujących tradycyjne receptury i cieszących się zaufaniem klientów od wielu lat. Bardzo często, w swojej ofercie mają wyroby, nie zawierające jakichkolwiek sztucznych dodatków, wzmacniaczy smaku, ani nawet azotynu sodu. Wyróżniają się tym, że nie są tak bardzo różowe na przekroju – raczej charakterystycznie szare. W ofercie rodzinnej firmy Kiszeczka są to m. in.:

Boczek domowy pieczony

Kiełbasa ze wsi

–  Pasztety – wszystkie z naszej oferty,

–  Schab domowy pieczony

–  Szynka ECO

Kaszanka, kaszanka grillowa

Te wyroby, podobnie jak wszystkie z Karczewskiej Kuchni Domowej nie zawierają jakichkolwiek konserwantów, nawet azotynu sodu, a wyłącznie domową sól kamienną.

wędliny Kiszeczka w ladzie, kaszanka, kaszanka grillowa, tradycyjne, swojskie wędliny bez konserwantów

Może zainteresują cię również poniższe tematy naszych wpisów:

– Jak przygotowujemy nasze wyroby?

– Co siedzi w kaszance?

– Jak przygotowujemy nasze burgery?

Szybko na obiad

Masz tak czasem, że chcesz zjeść coś szybko na obiad, bez niepotrzebnego czekania, a nie masz w głowie żadnego pomysłu? Oczywiście! Każdy tak czasem ma. Podpowiadamy jak poradzić sobie z tą pojawiającą się czasem pustką w żołądku i głowie. Mamy na nią mnóstwo pomysłów. Zobaczcie sami!

kurczak po tajski, danie na ciepło

Kanapki – wykorzystaj to co masz w domu

Kanapki to jeden z prostszych pomysłów, ponieważ wykorzystuje to, co zapewne masz już w lodówce. Przygotuj kromki chleba i ulubione dodatki. Kilka plastrów ulubionej wędliny, liść sałaty, pikantny sos. I ekspresowy posiłek gotowy! Jeśli jednak masz ochotę na coś ciepłego, spróbuj podsmażyć kromki pszennego chleba z obu stron na suchej patelni, smarując je lekko masłem lub oliwą. Zrobienie z nich grzanek w tosterze też będzie dobrym pomysłem. Najważniejsze, żeby zrobiły się chrupiące i lekko zrumienione. Na taką gorącą kromkę możesz położyć plaster wędliny – surowej lub też lekko podsmażonej. Ser, pomidory, listki rukoli czy roszponki oraz ulubione sosy lub ketchup z musztardą dopełnią tą szybką potrawę. Nie zapomnij na wierzchu położyć drugiej gorącej kromki chleba. I viola! Domowy burger gotowy!

Szukasz dobrej jakości wędlin do codziennych kanapek? Zobacz najwyższej jakości wędliny z Kiszeczki

Obiad od zera w 30 minut

Filet z kurczaka w roli głównej

Kolejnym pomysłem na obiad do przygotowania w 30 minut jest wykorzystanie filetu z piersi kurczaka. Jest to mięso na tyle delikatne, że daje się podsmażyć lub udusić w kilka do kilkunastu minut. To prawdziwy sprinter wśród mięs! A do tego ilość wariacji dań z jego udziałem jest wprost nieograniczona. Poniżej kilka szybkich propozycji ze strony kwestiasmaku.com:

– Kurczak w sosie curry

Pierś z kurczaka w sosie sweet chili

– Kurczak w sosie chimichurri

– Filet z kurczaka w kremowym sosie pomidorowo – koperkowym

– Tex-mex z kurczakiem i cukinią

– Filety drobiowe w lekkim sosie koperkowym

Jeśli szukasz czegoś więcej, niż zwykłego filetu z piersi kurczaka (choć i tak najwyższej jakości), zwróć uwagę na filet z piersi kurczaka zagrodowego.

Jaka jest między nimi różnica?

Kurczak Zagrodowy chowany jest wyłącznie w małych, rodzinnych gospodarstwach z całorocznym dostępem do zagrody na świeżym powietrzu. Każda tuszka jest gwarancją najlepszego pochodzenia i sprawdzonej jakości. Mięso jest delikatne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka. Dodatkowo ma bardziej spójną, kruchą strukturę, co dodaje mu wyjątkowego i poszukiwanego przez koneserów smaku i aromatu.

Obiad z zamrażarki?

Czy wiesz, że prawie każdy gotowy posiłek możesz zamrozić i wyjąć choćby za miesiąc, aby ponownie cieszyć się jego smakiem? I to zarówno jeśli chodzi o gotowe, zakupione wyroby garmażeryjne (pierogi, krokiety, kotlety itd.), jak i porcje obiadowe, które sam przygotowałeś. Kto nie miałby ochoty wyjąć któregoś wieczoru z zamrażarki domowego bigosu, aby następnego dnia tylko go odgrzać? Brzmi dobrze? O tak! Oszczędza czas i skutecznie pomaga ograniczać marnowanie żywności.

Pierogi i naleśniki po drodze z pracy

Szybko, różnorodnie i zdrowo. Oczywiście, pod warunkiem, że zdecydujesz się na pierogi czy naleśniki ręcznie wyrabiane, domowe, od zaufanego producenta. Idealnie, jeśli możesz wybierać spośród przeróżnych smaków. Na słodko, słono, z mięsem, wegetariańskie… Nie ma co się ograniczać! Niech będzie różnorodnie! Naprawdę spory wybór pierogów znajdziesz w Kiszeczce.

No więc masz już wybrane pierogi. Jak je przygotować do spożycia? Nie zachęcamy do jedzenia na zimno. Znacznie lepiej zjeść je na ciepło – można je ekspresowo podgrzać w garnku z wrzątkiem w ciągu kilku minut lub podsmażyć na rozgrzanej patelni do złocistego zrumienienia. Smacznego!

Sprawdź, jakie pierogi znajdziesz w Kiszeczce: ręcznie wyrabiane pierogi na każdą okazję

Ekspresowy, pełnowartościowy, domowy obiad

Kotlet musi być!

Pierogi już ci się znudziły, a naleśniki to nie to? Szukasz czegoś pełnowartościowego, zdrowego, a do tego nie wyobrażasz sobie obiadu bez kotleta czy kawałka kurczaka? Jeśli nie masz czasu na jego przygotowanie, to nic nie szkodzi! Jeśli kupisz mięso uprzednio przygotowane, w postaci kotleta devolay lub mielonego, zaoszczędzisz czas, a obiad na szybko przygotujesz w kilka minut! Jednak zwróć uwagę, aby wybrać wyroby z dobrego, zaufanego źródła, dzięki czemu twój obiad będzie zdrowy i pełnowartościowy. Zwłaszcza jeśli obok mięsa położysz na talerzu ugotowaną w kilka minut kaszę jęczmienną lub gryczaną, a także warzywa – np. liście sałaty ze śmietaną lub domowe ogórki kiszone.

Zestawy obiadowe – czyli co do mięsa?

Poniżej przykładowe zestawy obiadowe. Można je skompletować niemal w 100% z wyrobów przygotowywanych przez Karczewską Kuchnię Domową, a dostępnych na co dzień w sklepach firmowych Kiszeczka. Wszystkie wyroby Karczewskiej Kuchni Domowej przygotowywane są ręcznie z domowych składników, bez dodatku jakichkolwiek sztucznych dodatków, konserwantów, wzmacniaczy smaku. A co z dodatkami warzywnymi? Jeśli nie chcesz przygotowywać ich samodzielnie, znajdziesz ich duży wybór w naszych sklepach firmowych na specjalnych regałach.

– Devolay z serem i kluski śląskie, oraz sałatka szwedzka

– Gołąbki w sosie pomidorowym

– Kotlet mielony, kluski leniwe, papryka marynowana

– Udka z kurczaka, kopytka i ogórki konserwowe

– Placki ziemniaczane w grzybowym sosie

kotlety z marchwi

Bez mięsa. Kotlety wegetariańskie górą!

Masz ochotę na pełny, zdrowy obiad, ale unikasz mięsa? A może pragniesz zrobić sobie przerwę od typowego schabowego czy mielonego i chcesz spróbować czegoś nowego? W każdym z tych przypadków nasza propozycja jest dla Ciebie! Być może zainteresuje Cię kotlet z fasoli, pełen roślinnego białka, albo zwrócisz uwagę na delikatny kotlet z marchewki? A jeśli szukasz alternatywy dla mięsa pełnej witamin i minerałów, a nie straszny Ci charakterystyczny buraczany kolor, koniecznie sprawdź kotlet z buraka. Kotlety roślinne to zawsze dobra alternatywa dla mięsa na talerzu.

A może chcesz też spróbować któregoś z kiszeczkowych pasztetów wegetariańskich?

Obiad na mieście? W sklepie mięsnym przy lampce wina!

Brzmi abstrakcyjnie?  Dla nas nie. Choć to prawda, że niewiele jest miejsc na mapie Warszawy, czy nawet Polski, w których możesz równocześnie kupić najwyższej jakości wędliny i sery, a także zjeść przygotowany na miejscu posiłek i wychylić do niego lampkę wina. Takie rzeczy możliwe są w najnowszym sklepie Kiszeczka zlokalizowanym w Konstancinie – Jeziornie, w budynku Faktorii, naprzeciwko Starej Papierni. Żeberka w sosie klonowym, kurczak po tajsku, czy gołąbki gruzińskie w sosie pomidorowym, to tylko niektóre propozycje, których możesz spróbować. Wszystkie przygotowywane są na bieżąco, z tych samych mięs, które oferowane są w ladzie.

wyroby gorące, na ciepło, w ladzie sklepowej, Kiszeczka - Konstancin - Jeziorna, na szybko na obiad, mięsa, kurczak, pulpety

Uwaga: rzeczywista oferta sklepu może się różnić.

Adres sklepu:

Konstancin Jeziorna, Al. Wojska Polskiego 4, budynek Faktoria

Godziny otwarcia:

Poniedziałek – Piątek: 10 -18

Sobota: 8 -14

Serdecznie zapraszamy na obiad na szybko, w wolnej chwili!

Więcej o nas

Jeśli chciałbyś dowiedzieć się więcej o naszej rodzinnej firmie i być na bieżąco z tym, co się u nas wydarza, zapraszamy na nasz profil facebookowy. Znajdziesz tam mięsne ciekawostki, zaproszenia na wspólne grillowanie, losowania nagród i wiele więcej!

Dołącz do nas na facebooku

Dołącz do nas na instagramie

Sklepy firmowe Kiszeczka

Czy wiecie, że nasza rodzinna firma KISZECZKA ma już 9 sklepów stacjonarnych? A w planach i realizacji są kolejne! Do każdego z nich codziennie dowozimy świeże mięsa i własne wyroby wędliniarskie, przygotowywane na bazie receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Choć stale się rozwijamy, nie zapominamy o nieustannym dbaniu o najwyższą jakość naszych wyrobów.

Lokalizacje sklepów firmowych Kiszeczka i partnerskich

Lokalizacje sklepów sprawdzicie na mapie sklepów KISZECZKA

Legenda: Czerwone pinezki to nasze sklepy firmowe. Czarne pinezki – to sklepy partnerskie, oferujące niektóre spośród naszych wyrobów.

Galeria zdjęć

Zobaczcie w galerii poniżej, jak wyglądają nasze sklepy firmowe:

 

Na wszystkie pytania odpowiemy na przykładzie Kiełbasy Krakowskiej Podsuszanej. Zobaczcie sami.

KIEŁBASA KRAKOWSKA PODSUSZANA

…to kiełbasa grubo rozdrobniona, wędzona, pieczona i suszona, wytwarzana w oparciu o tradycyjne receptury. Przygotowywana jest z mięs najwyższej jakości – chudych wieprzowych, klasy I i II (szynka, łopatka) i mięs kl. III, tłuszczu wieprzowego, a także przypraw: drobno zmielonego pieprzu, kminku, gałki muszkatołowej i świeżego, rozdrobnionego czosnku, z dodatkiem soli peklującej. W procesie produkcji, część schłodzonego mięsa wieprzowego jest peklowana na sucho solą peklującą, a następnie mieszana i rozdrabniana wraz z resztą mięsa i tłuszczu. Po dodaniu przypraw, całość jest starannie mieszana w mieszałce, po czym następuje nadziewanie osłonek białkowych przygotowanym farszem i tzw. osadzanie, czyli proces powolnego, samoistnego mieszania się smaków i aromatów mięsa i przypraw. Kolejne etapy to: proces suszenia, później wędzenia ciepłym dymem w komorze wędzarniczej i wreszcie pieczenia – do uzyskania temperatury 72ºC wewnątrz wyrobu. Na koniec pozostawia się kiełbasę w wystudzonej komorze wędzarniczej na kilka dni, aby odpowiednio podeschła. Dzięki wykorzystaniu starannie dobranych mięs, aromatycznych przypraw i zastosowaniu odpowiedniego procesu produkcji, otrzymany wyrób – czyli Kiełbasa Krakowska Podsuszana charakteryzuje się chrupkością mięsa, dobrym wysuszeniem, a także unikalnym smakiem i aromatem. Ze względu na użycie do produkcji surowców wysokiej jakości – mięs chudych, kiełbasa ta posiada również cenne walory odżywcze – wysoką zawartość białka oraz niską zawartość tłuszczu. Jest to produkt szlachetny, wysokogatunkowy, a także – dzięki zastosowanej technologii wytwarzania – trwały (okres przydatności do spożycia wynosi minimum 30 dni). Dzięki temu, że kiełbasa jest wyrobem podsuszanym, może być przechowywana w suchym miejscu poza lodówką.

Składniki: 100g wyrobu gotowego wyprodukowano ze 124g mięsa wieprzowego, substancja konserwująca: azotyn sodu (sól peklująca), przyprawy.

Zamów online

Kiełbasa Krakowska Podsuszana to tylko jeden z naszych wyrobów. Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą: Nasza oferta

Informacje o zamówieniach

KISZECZKA Smak najwspanialszych wspomnień