Jak przygotowujemy nasze wyroby? Jak wędzimy wędliny? Jak przebiega cały ten proces?
Na wszystkie pytania odpowiemy na przykładzie Kiełbasy Krakowskiej Podsuszanej. Zobaczcie sami.
KIEŁBASA KRAKOWSKA PODSUSZANA
…to kiełbasa grubo rozdrobniona, wędzona, pieczona i suszona, wytwarzana w oparciu o tradycyjne receptury. Przygotowywana jest z mięs najwyższej jakości – chudych wieprzowych, klasy I i II (szynka, łopatka) i mięs kl. III, tłuszczu wieprzowego, a także przypraw: drobno zmielonego pieprzu, kminku, gałki muszkatołowej i świeżego, rozdrobnionego czosnku, z dodatkiem soli peklującej. W procesie produkcji, część schłodzonego mięsa wieprzowego jest peklowana na sucho solą peklującą, a następnie mieszana i rozdrabniana wraz z resztą mięsa i tłuszczu. Po dodaniu przypraw, całość jest starannie mieszana w mieszałce, po czym następuje nadziewanie osłonek białkowych przygotowanym farszem i tzw. osadzanie, czyli proces powolnego, samoistnego mieszania się smaków i aromatów mięsa i przypraw. Kolejne etapy to: proces suszenia, później wędzenia ciepłym dymem w komorze wędzarniczej i wreszcie pieczenia – do uzyskania temperatury 72ºC wewnątrz wyrobu. Na koniec pozostawia się kiełbasę w wystudzonej komorze wędzarniczej na kilka dni, aby odpowiednio podeschła. Dzięki wykorzystaniu starannie dobranych mięs, aromatycznych przypraw i zastosowaniu odpowiedniego procesu produkcji, otrzymany wyrób – czyli Kiełbasa Krakowska Podsuszana charakteryzuje się chrupkością mięsa, dobrym wysuszeniem, a także unikalnym smakiem i aromatem. Ze względu na użycie do produkcji surowców wysokiej jakości – mięs chudych, kiełbasa ta posiada również cenne walory odżywcze – wysoką zawartość białka oraz niską zawartość tłuszczu. Jest to produkt szlachetny, wysokogatunkowy, a także – dzięki zastosowanej technologii wytwarzania – trwały (okres przydatności do spożycia wynosi minimum 30 dni). Dzięki temu, że kiełbasa jest wyrobem podsuszanym, może być przechowywana w suchym miejscu poza lodówką.
Składniki: 100g wyrobu gotowego wyprodukowano ze 124g mięsa wieprzowego, substancja konserwująca: azotyn sodu (sól peklująca), przyprawy.
Kiełbasa Krakowska Podsuszana to tylko jeden z naszych wyrobów. Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą: Nasza oferta
KISZECZKA Smak najwspanialszych wspomnień