10 wskazówek jak grillować aby uniknąć kulinarnej katastrofy
10 wskazówek jak grillować, żeby uniknąć kulinarnej katastrofy
1. Wybierz produkty dobrej jakości
Chociaż wydaje się to oczywiste, trzeba pamiętać – surowy produkt niskiej jakości po przyrządzeniu na grillu nadal będzie niskiej jakości. Jeśli zależy nam na dobrym smaku nie podkręconym sztucznymi aromatami i wzmacniaczami smaku, musimy wybrać mięsa i wyroby od sprawdzonego producenta, możliwie najwyższej jakości. Warto spojrzeć na skład. Im krótszy, tym lepiej.
2. Pomyśl wcześniej o zamarynowaniu mięsa
Dobrze skomponowana marynata nie tylko podkreśla smak grillowanego mięsa. Nawilża go, dodaje aromatu, zapobiega twardnieniu i przesuszeniu. Standardowy czas przechowywania mięsa w marynacie to 8 godzin, warto więc zostawić je w lodówce na noc przed przyrządzaniem.
Jaka marynata? Prosta, domowa będzie najlepsza. Jeśli jednak chcesz oszczędzić czas i mieć pewność co do efektu – możesz spróbować mięs już zamarynowanych, które znajdziesz w naszej ofercie. Co wolisz?
3. Postaw na różnorodność składników
Zawsze przyrządzasz kiełbaski i karkówkę? Czas na zmianę! Dorzuć do grilla kilka nowych dodatków, na które masz ochotę. Nasze sprawdzone pomysły to:
- CEVAPCICI
- marynowany boczek
- KOFTA WIEPRZOWO – WOŁOWA
- słodka kukurydza grillowana w całej kolbie lub mniejszych kawałkach
- BURGERY
- KASZANKA GRILLOWA
- serki halloumi
4. Dla każdego coś dobrego
Na grillu będą dzieci, wegetarianie lub osoby na diecie, dla których pewne potrawy i produkty będą niewskazane? Jeśli zadbasz o różnorodność składników, aby każdy mógł coś dla siebie wybrać, będzie to już połowa sukcesu. Aby jeszcze lepiej zadbać o gości, zaplanuj w menu miejsce na:
- lekkostrawne mięsa w delikatnej marynacie – pierś z kurczaka czy indyka bez dużej ilości czosnku, soki i ostrych przypraw – to jest to co najmłodsi lubią najbardziej!
- wegetariańskie burgery – docenią je nie tylko osoby unikające mięsa
- grillowane bagietki z masłem czosnkowym – jeśli raz ich spróbujesz, prawdopodobnie będą gościć niemal na każdym Twoim grillu. Potwierdzamy! Stanowią doskonałe dopełnienie cięższych potraw, docenią je wegetarianie i dzieci.
- delikatne kiełbaski, np. KIEŁBASKI BIAŁE KARCZEWSKIE PREMIUM – dzięki małej ilości tłuszczu i dużej zawartości białka stanowią bardzo wartościowy i pyszny element grillowego przyjęcia. Z pewnością zwrócą na nie uwagę osoby dbające o spożywanie zdrowej żywności.
5. Sprawdź pogodę 😉
Mięsa na grillu, goście obok na ogrodowych krzesłach, a tu niespodzianka – deszcz leje się strumieniami, rozcieńczając ci piwo… Komu pogoda nigdy nie pomieszała planów, niech pierwszy rzuci brykietem!
Chociaż nie zawsze uda się uniknąć niespodziewanej burzy, warto przed imprezą sprawdzić prognozę. Nie ma nic gorszego niż grillowanie w samotności, pod parasolem, gdy wszyscy dobrze się bawią w ciepłym i suchym domu…
6. Czas grillowania – sprawdź zanim zaczniesz
Przy grillowaniu występuje wiele zmiennych, nad którymi często nie mamy kontroli – temperatura żaru, chłodne podmuchy wiatru, grubość kawałków przygotowanego mięsa. Jednak warto znać chociaż orientacyjny czas, jaki dany produkt powinien spędzić na ruszcie. Szczegóły znajdziecie tutaj:
7. Porządnie i równomiernie rozgrzej grilla, ale unikaj dużego ognia.
To ważne! Zwęglona skórka i surowy środek, to dopiero katastrofa kulinarna. Aby jej uniknąć, porządnie rozpal grilla, rozłóż węgiel równomiernie na całej powierzchni i dopiero wtedy układaj żywność na ruszcie. Nie zapomnij też dostosować jego wysokości. Jeśli pojawią się płomienie – użyj wody aby je ugasić, ale uważaj, aby nie stracić żaru. Produkty delikatne i te w końcowej fazie pieczenia – odłóż na bok lub w miejsce gdzie temperatura jest niższa. Do tego przydają się…
8. Strefy ciepła na grillu
Rozłożenie rozżarzonego węgla w warstwy różnej grubości w różnych częściach grilla pozwoli ci na stworzenie tzw. stref ciepła. Tam gdzie będzie go najwięcej umieść karkówki, kiełbaski i steki. W chłodniejszych obszarach lokalizuj sery, ryby i warzywa. Możesz użyć tacek, ale uważaj na aluminiowe. Dlaczego?
9. Tacki na grilla – korzystaj mądrze.
Stosowanie tacek aluminiowych na grillu jest tak popularne, że mało kto zastanawia się nad tym, czy ich stosowanie jest właściwe. A okazuje się, ze nie jest. Badania wykazują, że aluminium ma szczególnie szkodliwe działanie na nasz organizm. Trafia ono do spożywanej żywności właśnie m. in. z tacek grillowych. Jak sobie zatem radzić?
Warto stosować tacki i rynienki ze stali nierdzewnej. Spełnią swoje zadanie osłonięcia przed bezpośrednim ogniem i przytrzymają drobne cząstki np. warzyw przed spadnięciem z rusztu.
Tacki aluminiowe można wykorzystywać najwyżej do położenia pod rusztem, aby ograniczyć bezpośrednie działanie ognia i spalanie skapujących soków. Ważne, aby spożywana żywność nie dotykała aluminium. Dodatkowo zbadano, że produkty soczyste, marynowane wchłaniają znacznie więcej aluminium niż suche. Zatem jeśli już musisz użyć tacek – grilluj na nich kiełbaski, a karkówkę wystaw na bezpośrednie działanie ognia. Zyska na tym nie tylko Twoje zdrowie, ale i smak. A na nim w grillowaniu zależy nam przecież najbardziej!
10. Spróbuj, zanim podasz gościom
Wszyscy sięgają po karkówkę, a ta okazuje się być wciąż surowa w środku? Jeśli nie chcesz takiej niespodzianki, przekrój kawałek mięsa w najgrubszej części tuż przed ściągnięciem z grilla pozostałych. Być może potrzebuje jeszcze kilku minut? Wygląda dobrze – spróbuj! Dzięki temu nie zgłodniejesz, najpyszniejsze kąski będą Twoje, a goście zadowoleni. Grillowanie to często praca w pocie czoła, więc trochę kalorii ci się należy 😉
Podobało Ci się? Napisz nam o tym w mediach społecznościowych.
Sprawdź również pozostałe wpisy na naszym blogu.
Mogą spodobać Ci się:
RANKING 2022 – NAJCHĘTNIEJ WYBIERANE WYROBY NA GRILLA OD KISZECZKI
PARÓWKI – CZYLI O ZAWARTOŚCI MIĘSA W MIĘSIE