Zaprawy, weki, przetwory – sposoby na pyszne dania zamknięte w słoikach

Smaki dzieciństwa

Większość z nas ma sentyment do dzieciństwa – wszystko wtedy smakowało jakoś tak lepiej. 😉 Któż nie pamięta zapraw w słoikach, pieczołowicie przygotowywanych przez nasze babcie… Pyszne truskawki, maliny, świeżo zerwane z drzewa śliwki, wyhodowane w przydomowym ogródku pomidory, a także mięso pochodzące ze świniobicia – wszystkie te dobroci można było zamknąć w słoikach, a następnie zajadać się nimi w czasie jesieni, zimy i wiosny. W latach 90-tych, kiedy to na sklepowych półkach również poza sezonem można było znaleźć świeże owoce czy warzywa, sztuka przygotowywania zapraw odeszła do lamusa. Dziś znów coraz więcej osób wraca do tradycji własnoręcznego tworzenia zapasów na zimę. Przyznajemy, że to świetna sprawa!

Pamiętacie tradycyjną, najprostszą „kiełbasę” ze słoika, na którą składało się dobrze przyprawione mięso mielone oraz pyszna galaretka tworząca się na powierzchni?

Oto przepis, który przywoła piękne wspomnienia:

Mięso mielone w słoikach Babci Maryli

Składniki:

– 1 kilogram łopatki wieprzowej,

– ½ kilograma szynki bez kości,

– ½  kilograma boczku,

– ½ kilograma włoszczyzny,

– 3 lub 4 ząbki czosnku,

– pół garści majeranku,

– 5-7 liści laurowych,

– 3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,

– 2 łyżeczki soli.

Wykonanie:

Mięso myjemy i kroimy na kawałki o wielkości ok. 3 cm x 3 cm, a następnie wrzucamy do ok.czterech litrów wody, dodajemy włoszczyznę, przyprawy i gotujemy do momentu aż będzie miękkie. Następnie mielimy je na maszynce o grubych oczkach, dodając tyle wywaru, aby powstała masa o gęstej ale zwartej konsystencji. Masę wkładamy na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się „przegryzły”. Przygotowane mięso mielone wkładamy do wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzujemy przez trzy dni z rzędu – pierwszego dnia przez dwie godziny, drugiego półtorej, trzeciego godzinę. Za każdym razem pasteryzację zaczynamy od włożenia słoików do chłodnej wody, aby nie popękały.

wekowanie przetworów, mięso, kiełbasa w słoiku

Jakie dodatki najlepiej pasują do kiełbasy prosto ze słoika?

Kiszone ogórki, które przygotowaliśmy samodzielnie czy buraczki ze słoika – to przysmaki, które najlepiej smakować będą z domowej roboty kiełbasą, którą wypełniliśmy słoiki. Sprawdzi się również własnoręcznie przygotowana surówka albo kupiona w sklepie Kiszeczka sałatka warzywna. To świetny zestaw szczególnie wtedy, kiedy nie mamy czasu na gotowanie. 😊

Oczywiście nie zapominajmy o kiszonej kapuście, która podczas długiej zimy zapewni nam bogactwo witamin, minerałów oraz drogocennych probiotyków, naturalnie wspierających naszą odporność. Poza tym sprawdzi się świeżo wypiekany chleb na zakwasie, ziemniaki gotowane lub w formie puree, a także różnego rodzaju kluski czy kasze. Wybór zależy od indywidualnych upodobań.

Pomysły Kiszeczki na pyszne dania ze słoika

W firmie Kiszeczka również chętnie korzystamy z możliwości, jakie daje pasteryzowanie żywności. W naszej ofercie przez cały rok znajdziesz Restauracyjne Dania Premium, które są gotowymi, pysznymi posiłkami, przygotowywanymi i zamykanymi w słoikach przez szefa Karczewskiej Kuchni Domowej. Możesz je jeść w pracy, podczas lunchu, jak również na kolację.

Pełną ofertę Restauracyjnych Dań Premium znajdziesz tutaj. To świetny sposób na pełnowartościowy obiad czy kolację zawsze wtedy, gdy nie masz czasu na samodzielne gotowanie.

Pasteryzacja – doskonały sposób na zachowanie smaków, aromatów i wartości odżywczych

Wszyscy wiemy, że przetwory (nieważne czy mięsne, warzywne, czy owocowe) pozwalają na zachowanie wartości odżywczych oraz smaku przez długi czas. Szczególnie istotne jest to w przypadku warzyw oraz owoców. Dzięki przecierom, dżemom, konfiturom, powidłom i marmoladom, możemy cieszyć się smakiem sezonowych produktów przez cały rok.

Pasteryzacja mięsa pomaga zarówno przedłużyć jego trwałość bez utraty cennych składników odżywczych, ale jest również dobrym sposobem na oszczędność. Wcześniej wspominaliśmy o przygotowywaniu dań i umieszczaniu ich w słoikach, ale przecież pasteryzację wykorzystać można również do zabezpieczenia resztek pochodzących z obiadu, np. mięsa z rosołu, które zostało po niedzielnym obiedzie. Pozwoli to na wykorzystanie go do przygotowania innego dania, zabranie do pracy, na wyjazd, a nawet na wakacje.

Nasze babcie mawiały, że na przeziębienie nie ma nic lepszego niż rosół. W przypadku, gdy już zachorowaliśmy, rosół jest świetnym daniem, które nie tylko nas rozgrzeje, ale także odblokuje zapchany nos. W sytuacji, gdy mamy gorączkę i boli nas gardło, jedynymi produktami, które jesteśmy w stanie zjeść, są często zupy. Wtedy to właśnie rosół sprawdzi się idealnie! 😊

Nie tylko rosół. Co warto jeść, żeby podnieść swoją odporność.

Czy rosół podnosi naszą odporność?

Brakuje badań, które jednoznacznie wskazują, że jest to dobry sposób na budowanie odporności. Jednakże dodając do rosołu sporo imbiru, czosnek oraz pietruszkę, możemy wzmocnić nasz organizm. Czosnek w wyniku obróbki cieplnej wydziela allicynę – substancję, która nazywana jest naturalnym antybiotykiem. Imbir nie tylko zadziała przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, ale również ma działanie wykrztuśne. Gotową zupę można posypać natką pietruszki, zawierającą spore ilości witaminy C, a także żelaza, które naturalnie wspierają nasz organizm jesienią i zimą.

Czosnek oraz imbir skutecznie wesprą organizm w walce z drobnoustrojami. Poza związkami siarkowymi zawierają cenne dla organizmu witaminy: C, A, E, witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, wśród których warto wspomnieć o: siarce, selenie, magnezie oraz żelazie.

rosół

Czy mięso i wędliny pomogą w budowaniu odporności?

Zdecydowanie TAK, a to za sprawą cynku, który jest bardzo ważnym składnikiem wpływającym na budowanie odporności. Najwięcej tego drogocennego pierwiastka znajduje się w mięsie, dlatego też warto je włączyć do codziennej diety. 😊

Szczególnie bogata w ten składnik mineralny jest wieprzowina, wołowina oraz jagnięcina, które zawierają ok. 4-5 mg cynku na 100 gramów.

Jeżeli chodzi o wędliny zawierające spore ilości cynku, szczególnie polecamy: New YorkPastrami, Wołowinę Alpejską, Szynkę Wołową czy Wołowinę po Tatarsku. Warto również zainteresować się pasztetami marki Kiszeczka.

W ramach naszej oferty Restauracyjnych Dań Premium kupić możesz natomiast Jagnięcinę Duszoną w Oliwie z Ziołami, która również dostarczy Twojemu organizmowi sporych ilości cynku.

Co jeszcze warto zajadać w chłodne dni?

Przede wszystkim dobrze znane kiszonki. Polska jest jednym z krajów mogących szczycić się największą dostępnością kiszonek. Kisimy praktycznie wszystko – zaczynając od znanych wszystkim ogórków czy kapusty, poprzez rzodkiewki, buraki, aż po cytryny czy pomidory. Kwas mlekowy, który powstaje w procesie kiszenia stwarza idealne warunki do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych, które naturalnie wspierają naszą odporność.

Kiszonki są również doskonałym dodatkiem do dań mięsnych – można je podawać w formie surówek, sałatek, albo zjeść samodzielnie.

Nie zapominajmy o warzywach i owocach

Warzywa i owoce są źródłem licznych składników mineralnych oraz witamin. Szczególnie ważne jest włączenie do diety warzyw i owoców, które zawierają witaminę C i ß-karoten, takich jak: brukselka, chrzan, jarmuż, papryka czerwona i zielona, szpinak czy natka pietruszki. Wśród owoców najwyższą zawartością witaminy C charakteryzuje się czarna porzeczka, aronia, kiwi, a także cytrusy.

Chyba, że ryba

W rybach (szczególnie tych morskich) znajdziemy moc nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Wpływają one pozytywnie na odporność, budując nasz układ immunologiczny. Warto w jadłospisie uwzględnić łososia, makrelę, sardynki, tuńczyka, a także śledzia. W naszej ofercie znajdziesz pyszne śledzie w oleju oraz śledzie pod pierzynką. Nie pozostaje nic innego, jak tylko skusić się na pyszne i zdrowe dania. 😊

śledź w oleju

Jogurt, kefir, maślanka

To produkty, które zawierają bakterie probiotyczne (tzw. probiotyki), które nie tylko wzmacniają układ odpornościowy, ale również regulują pracę układu pokarmowego. Słowo probiotyk pochodzi z języka greckiego – „pro bios”, a więc „dla życia”. Probiotyki są to specyficzne szczepy bakterii, które podawane człowiekowi wywierają pozytywny wpływ na jego zdrowie.

Jogurt na śniadanie albo maślanka w przerwie na lunch? Brzmi smacznie, a przy okazji pomoże stawić czoła atakującym nas (szczególnie jesienią i zimą) chorobotwórczym wirusom oraz bakteriom!

Praktyczne rady, jak wzmacniać odporność na co dzień:

  • jedz dobre jakościowo mięso, podroby oraz wędliny marki Kiszeczka – to bogactwo cynku oraz minerałów,
  • dodawaj do dań czosnek, imbir i cebulę – to naturalne wsparcie odporności, prosto z natury,
  • do każdego posiłku jedz warzywa lub owoce, staraj się wybierać te, które są bogate w witaminę C,
  • jak najczęściej pij jogurt, kefir albo maślankę i jedz kiszonki,
  • staraj się urozmaicać swoją dietę – włącz do codziennego jadłospisu ryby, orzechy oraz produkty pełnoziarniste,
  • bardzo ważny dla zachowania odporności jest odpoczynek, dlatego zadbaj o 7-8 godzin snu każdego dnia.

szynka rzeźnika bez E

Ostatki: 6 pomysłów na proste i pyszne przekąski na imprezę

Wielki Post tuż tuż. Trzeba wykorzystać ostatnie dni karnawału! Goście zaproszeni, procentowe napoje już się chłodzą. Sprawdź, jakie przekąski warto przygotować na imprezę karnawałową, aby zachwycić gości doskonałym smakiem, a przy tym nie spędzić całego dnia w kuchni.

1. Mini sandwiche 

Przygotuj mini kanapki z ulubionymi wędlinami. Możesz użyć klasycznej szynki, indyka, czy też wędzonego kurczaka. Dodaj plaster sera, korniszony i musztardę dla dodatkowego smaku. Ta nie wyszukana przekąska sprawdzi się idealnie do zaspokojenia pierwszego głodu.

2. Paluchy zawijane z dojrzewającą szynką

Włoskie paluchy chlebowe owiń dojrzewającą szynką, Serrano lub Westfalską. Możesz razem z szynką zawinąć również listki rukoli – przekąska zyska na smaku i kolorze.

Jeśli masz czas i ochotę, możesz też takie paluchy przygotować samodzielnie z ciasta francuskiego. Na płacie ciasta połóż na ukos plastry wybranej szynki, oprósz tartym serem żółtym, papryką wędzoną w proszku i odrobiną czarnuszki. Następnie pokrój całość w plastry i zwiń w długie paluchy. Upiecz w 200 stopniach do zrumienienia. Gotowe!

3. Zawijańce z piersi z kurczaka ze szpinakiem i fetą

Możesz wypróbować też coś na ciepło. Pokrój filety z kurczaka na cienkie plastry, dopraw, posmaruj podduszonym szpinakiem oraz fetą, a następnie zroluj. Roladki możesz zapanierować i usmażyć lub upiec i podawać z sosem jogurtowym.

4. Pikantne skrzydełka BBQ

Wprowadź trochę ognistej atmosfery lata dzięki skrzydełkom w pikantnym sosie BBQ. Kto nie lubi tego smaku! Wystarczy, że surowe kawałki kurczaka (mogą to być też nóżki) zamarynujesz w sosie BBQ – kupionym lub przygotowanym samodzielnie i upieczesz w piekarniku. Pamiętaj, aby obracając skrzydełka w połowie czasu posmarować je dokładnie sosem. Przepisów na sam sos jest mnóstwo. Podobnie jak tych gotowych do kupienia. Nadmiar pracy nie może być zatem wymówką! Podając skrzydełka gościom nie zapomnij o zapasie serwetek, ponieważ najlepiej jeść je palcami. Smacznego!

5. Prosciutto z melonem

Wykwintne połączenie słodkiego i słonego smaku? Tak, to musi się udać! Szynka prosciutto owinięta wokół kawałków soczystego melona to coś, co z pewnością zachwyci gości. Zwłaszcza tych ceniących lekkie, owocowe przysmaki.

6. Koreczki

Można je przygotować w tak wielu rodzajach i kombinacjach, że w zasadzie efekt ogranicza jedynie Twoja wyobraźnia! Sprawdź kilka najpyszniejszych kombinacji poniżej:

7. Deska wędlin i serów

W przypadku tego rodzaju poczęstunku liczy się różnorodność. Kilka rodzajów pysznych wędlin, kabanosów, salami podane w towarzystwie kilku różnych serów – twardszych, kozich, pleśniowych, żółtych zagra tu główną rolę. Ale nie można zapominać również o dodatkach. Winogrona zielone i czerwone, marynowane grzybki, oliwki, pomidorki koktajlowe, słone krakersy, orzechy… Możliwości jest na prawdę mnóstwo, a wszystkie składniki można dowolnie mieszać. Dobre wino idealnie podkreśli to niezwykłe bogactwo smaków.

Kiszeczka

To już nie przekąska (chociaż czemu nie? 🙂 ), a nazwa sklepu firmowego, w którym znajdziecie większość składników potrzebnych w powyższych przepisach. Kiszeczka posiada na prawdę szeroką ofertę mięs i wędlin wyrabianych według rodzinnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Szynki, kabanosy, kiełbasy dojrzewające – je wszystkie u nas znajdziecie. Oferujemy również nasze własne wyroby garmażeryjne powstające pod szyldem Karczewskiej Kuchni Domowej, a także rozmaite sery i przeróżne dodatki, wszystko najwyższej jakości.

Znajdź nas na mapie.

Serdecznie zapraszamy do naszych sklepów na co dzień i od święta.

 

Może zainteresuje cię również:

Kanapki na każdą okazję! 

Jak przygotowujemy nasze wyroby? Jak wędzimy wędliny? Jak przebiega cały ten proces?

Parówki, czyli o zawartości mięsa w mięsie

Azotyn sodu E520 w wędlinach – niezbędny czy szkodliwy?

 

 

Któż z nas, choć raz nie stanął przed zadaniem samodzielnego przygotowania kanapki dla siebie lub swoich bliskich? Wzmożony sezon na ich produkcję często rozpoczyna się wraz z dźwiękiem pierwszego szkolnego dzwonka. Ten prosty pomysł na przygotowanie szybkiego posiłku, sprawdzi się jednak nie tylko w szkole. Niezależnie od miejsca w jakim przebywamy, czy to w domu, czy w pracy, niewątpliwą ich zaletą jest różnorodność możliwości tworzenia własnych, mniej lub bardziej wyszukanych ulubionych kompozycji smakowych.

Dobry dzień zaczyna się od smacznej kanapki śniadaniowej. 

Mówi się, że ŚNIADANIE to najważniejszy posiłek dnia. Aby zrealizować najprostsze kanapkowe pomysły wystarczy wykorzystać składniki, które zazwyczaj przechowujemy w lodówce. Kilka plastrów ulubionej wędliny lub pieczonego mięsa, domowy pasztet, liść sałaty, pikantny lub łagodny sos. Do tego pieczywo w formie kromki chleba, świeżej lub opiekanej bułki, smukłej bagietki i… „mamy to” –  ekspresowy posiłek gotowy! Najlepszym uzupełnieniem kanapek są oczywiście warzywa świeże lub marynowane. Można wybrać np. paprykę, ogórka kiszonego, czy też rzodkiewkę, ale możemy sięgnąć również po zdrowe kiełki.

Co ciekawe kanapka na śniadanie wcale nie musi być nudna, jeśli tylko masz ochotę na coś ciepłego, spróbuj podsmażyć kromki pszennego chleba z obu stron na suchej patelni, smarując je lekko masłem lub oliwą. Zrobienie z nich grzanek w tosterze też będzie dobrym pomysłem. Najważniejsze, żeby zrobiły się chrupiące i lekko zrumienione. Na taką gorącą kromkę możesz położyć plaster wędliny – surowej lub lekko podsmażonej. Ser, pomidory, listki rukoli czy roszponki oraz ulubione sosy lub ketchup z musztardą dopełnią smak potrawy. Nie zapomnij na wierzchu położyć drugiej gorącej kromki chleba.

Nie masz pomysłu na urozmaicenie codziennej kanapki? Zajrzyj do naszych kanapkowych inspiracji. 

Inspiracja 1. Kanapki z pieczonym kurczakiem. Najczęściej korzystamy z tej opcji kiedy pozostanie nam trochę pieczonego lub smażonego kurczaka np: z obiadu. Bułki smarujemy majonezem, układamy sałatę, mięso, polewamy ketchupem, potem według własnych już upodobań możemy dodać awokado, pomidora, ogórka i cebulę. Przykrywamy i zjadamy.

Inspiracja 2. Kanapka z sałatką? Dlaczego nie? Sałatki pochodzące z naszej rodzimej Karczewskiej Kuchni Domowej to solidna podstawa dla kromki chleba oraz bogactwo naturalnych smaków. W KISZECZKOWEJ ofercie odnajdziecie tradycyjną sałatkę jarzynową, krabową oraz przygotowywaną sezonowo letnią sałatkę z gruszką. Palce lizać!

Inspiracja 3. Coś szykownego w 10 minut ? Proszę bardzo – Tost po francusku z serem i szynką. Wystarczy jajko, odrobina mleka, soli, suszone oregano, kilka plastrów żółtego sera oraz dojrzewającej szynki, do tego kromki pieczywa najlepiej z poprzedniego dnia.

Jeśli kiedykolwiek przez Twoją głowę przebiegła myśl: czy kanapki mogą być zdrowym i pożywnym lunchem?

Odpowiedź brzmi: TAK!

Inspiracja 1. Kanapka klubowa.Ta kilkuwarstwowa kanapka dostępna w restauracjach i delikatesach jest łatwa do przygotowania w domu. Czego potrzebujesz? Trzech rodzajów mięsa (szynka, bekon, wędlina z indyka) sałata, pomidor, ser cheddar. Wszystkie składniki układamy warstwami, zachowując kolejność pomiędzy trzema kromkami tostowego chleba. Wariacji na temat przygotowania klasycznej kanapki klubowej w warunkach domowych jest naprawdę wiele.

Inspiracja 2. Kanapka ze stekiem.Wybór mięsa w tym przypadku nie może być przypadkowy. Bądź co bądź, w tym temacie jesteśmy specjalistami, dlatego po mięso na steki lub burgery przygotowane w naszym zakładzie  zapraszamy do sklepów KISZECZKA, a po przepisy na wyśmienitą kanapkę ze stekiem odsyłamy na stronę z której przepisów wielokrotnie już udostępnialiśmy: kwestiasmaku.pl

Inspiracja 3. Kanapka na ciepło o smaku pizzy. Do środka włóż ser mozzarella i salami, a górną kromkę od środka posmaruj sosem pomidorowym lub ketchupem, gdy zależy Ci na czasie do przygotowania sosu wykorzystaj pomidory z puszki i dopraw przyprawami lub użyj tylko świeżych plasterków pokrojonego pomidora. Możesz dodać pieczarki, a zamiast salami wykorzystać szynkę. Wszystko zależy od twoich upodobań.Tak przygotowana kanapka wyjęta z piekarnika lub mikrofali smakuje wyśmienicie.

Wieczorny posiłek zwieńczeniem dnia ?  Niech będzie tak jak lubisz… 

Tak jak w przypadku śniadania, do przygotowania kolacji  możemy wykorzystać plastry ulubionych wędlin oraz pieczonych mięs. Kiedy jednak, tylko najdzie nas ochota, na wieczorne „małe co nieco” w niecodziennej odsłonie zachęcamy do wypróbowania.

Inspiracja 1.  Włoskie panini – z żytniej ciabatty posmarowanej pastą z suszonych pomidorów, plastrami ulubionej szynki, żółtego sera, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą, pomidorem oraz świeżymi listkami bazylii lub rukoli .

Inspiracja 2 . Hot Dog to propozycja na duży głód i wczesną kolację, ze względu na jej kaloryczność. Pożądane składniki: bułka do hot-dogów, parówka lub kabanos, ogórek konserwowy, pikle.

Inspiracja 3. Kanapka z wołowiną szarpaną to nic innego jak pełna aromatu wołowina szarpana ukryta pod wieczkiem słoika Restauracyjnego Dania Premium nr 3 Karczewskiej Kuchni Domowej. Wołowinę zagotowujemy w rondelku lub podgrzewamy na patelni, bułkę dzielimy na dwie części, na jednej z nich układamy wołowinę, nakrywamy drugim kawałkiem bułki i możemy rozkoszować się smakiem.

Ogrodowe party czy eleganckie przyjęcie ? Kanapkowe przekąski sprawdzą się w każdych warunkach.

Pomysł na kanapkowe przekąski sprawdzi się zarówno podczas spontanicznego spotkania z przyjaciółmi, jak i podczas organizacji większej imprezy rodzinnej czy też bankietu. Instrukcja do ich przygotowania jest prosta – im bardziej różnorodnie, tym ciekawiej. Oczywiście w zależności od efektu jaki chcemy wywołać, możemy przygotować nasze kanapkowe przekąski w stylu retro, z tradycyjnymi dodatkami: żółtym serem, szynką, plastrami polędwicy, pasztetem, żurawiną czy ogórkiem konserwowym, by poczuć się jak na przyjęciu z lat 80-tych. Możemy również iść w kierunku nowoczesnym i zaserwować naszym gościom bardziej wyszukaną odsłonę kanapkowych przekąsek: z szynką dojrzewającą, salami, kaparami, oliwkami, orzechami i sałatą karbowaną. W tym przypadku wszystkie smaki dozwolone! Wytrawne składniki pomieszane z owocowymi nutami granatu, świeżej figi, nie tylko będą ładnie wyglądać na talerzu, ale podkreślą również zdecydowany smak wędlin. W przypadku kanapkowych przekąsek postawmy na małe porcje np: pokrojonej bagietki, by można je było wygodnie skonsumować. Nasi goście z pewnością je docenią.

Szybko na obiad

Masz tak czasem, że chcesz zjeść coś szybko na obiad, bez niepotrzebnego czekania, a nie masz w głowie żadnego pomysłu? Oczywiście! Każdy tak czasem ma. Podpowiadamy jak poradzić sobie z tą pojawiającą się czasem pustką w żołądku i głowie. Mamy na nią mnóstwo pomysłów. Zobaczcie sami!

kurczak po tajski, danie na ciepło

Kanapki – wykorzystaj to co masz w domu

Kanapki to jeden z prostszych pomysłów, ponieważ wykorzystuje to, co zapewne masz już w lodówce. Przygotuj kromki chleba i ulubione dodatki. Kilka plastrów ulubionej wędliny, liść sałaty, pikantny sos. I ekspresowy posiłek gotowy! Jeśli jednak masz ochotę na coś ciepłego, spróbuj podsmażyć kromki pszennego chleba z obu stron na suchej patelni, smarując je lekko masłem lub oliwą. Zrobienie z nich grzanek w tosterze też będzie dobrym pomysłem. Najważniejsze, żeby zrobiły się chrupiące i lekko zrumienione. Na taką gorącą kromkę możesz położyć plaster wędliny – surowej lub też lekko podsmażonej. Ser, pomidory, listki rukoli czy roszponki oraz ulubione sosy lub ketchup z musztardą dopełnią tą szybką potrawę. Nie zapomnij na wierzchu położyć drugiej gorącej kromki chleba. I viola! Domowy burger gotowy!

Szukasz dobrej jakości wędlin do codziennych kanapek? Zobacz najwyższej jakości wędliny z Kiszeczki

Obiad od zera w 30 minut

Filet z kurczaka w roli głównej

Kolejnym pomysłem na obiad do przygotowania w 30 minut jest wykorzystanie filetu z piersi kurczaka. Jest to mięso na tyle delikatne, że daje się podsmażyć lub udusić w kilka do kilkunastu minut. To prawdziwy sprinter wśród mięs! A do tego ilość wariacji dań z jego udziałem jest wprost nieograniczona. Poniżej kilka szybkich propozycji ze strony kwestiasmaku.com:

Jeśli szukasz czegoś więcej, niż zwykłego filetu z piersi kurczaka (choć i tak najwyższej jakości), zwróć uwagę na filet z piersi kurczaka zagrodowego.

Jaka jest między nimi różnica?

Kurczak Zagrodowy chowany jest wyłącznie w małych, rodzinnych gospodarstwach z całorocznym dostępem do zagrody na świeżym powietrzu. Każda tuszka jest gwarancją najlepszego pochodzenia i sprawdzonej jakości. Mięso jest delikatne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka. Dodatkowo ma bardziej spójną, kruchą strukturę, co dodaje mu wyjątkowego i poszukiwanego przez koneserów smaku i aromatu.

Obiad z zamrażarki?

Czy wiesz, że prawie każdy gotowy posiłek możesz zamrozić i wyjąć choćby za miesiąc, aby ponownie cieszyć się jego smakiem? I to zarówno jeśli chodzi o gotowe, zakupione wyroby garmażeryjne (pierogi, krokiety, kotlety itd.), jak i porcje obiadowe, które sam przygotowałeś. Kto nie miałby ochoty wyjąć któregoś wieczoru z zamrażarki domowego bigosu, aby następnego dnia tylko go odgrzać? Brzmi dobrze? O tak! Oszczędza czas i skutecznie pomaga ograniczać marnowanie żywności.

Pierogi i naleśniki po drodze z pracy

Szybko, różnorodnie i zdrowo. Oczywiście, pod warunkiem, że zdecydujesz się na pierogi czy naleśniki ręcznie wyrabiane, domowe, od zaufanego producenta. Idealnie, jeśli możesz wybierać spośród przeróżnych smaków. Na słodko, słono, z mięsem, wegetariańskie… Nie ma co się ograniczać! Niech będzie różnorodnie! Naprawdę spory wybór pierogów znajdziesz w Kiszeczce.

No więc masz już wybrane pierogi. Jak je przygotować do spożycia? Nie zachęcamy do jedzenia na zimno. Znacznie lepiej zjeść je na ciepło – można je ekspresowo podgrzać w garnku z wrzątkiem w ciągu kilku minut lub podsmażyć na rozgrzanej patelni do złocistego zrumienienia. Smacznego!

Sprawdź, jakie pierogi znajdziesz w Kiszeczce: ręcznie wyrabiane pierogi na każdą okazję

Ekspresowy, pełnowartościowy, domowy obiad

Kotlet musi być!

Pierogi już ci się znudziły, a naleśniki to nie to? Szukasz czegoś pełnowartościowego, zdrowego, a do tego nie wyobrażasz sobie obiadu bez kotleta czy kawałka kurczaka? Jeśli nie masz czasu na jego przygotowanie, to nic nie szkodzi! Jeśli kupisz mięso uprzednio przygotowane, w postaci kotleta devolay lub mielonego, zaoszczędzisz czas, a obiad na szybko przygotujesz w kilka minut! Jednak zwróć uwagę, aby wybrać wyroby z dobrego, zaufanego źródła, dzięki czemu twój obiad będzie zdrowy i pełnowartościowy. Zwłaszcza jeśli obok mięsa położysz na talerzu ugotowaną w kilka minut kaszę jęczmienną lub gryczaną, a także warzywa – np. liście sałaty ze śmietaną lub domowe ogórki kiszone.

Zestawy obiadowe – czyli co do mięsa?

Poniżej przykładowe zestawy obiadowe. Można je skompletować niemal w 100% z wyrobów przygotowywanych przez Karczewską Kuchnię Domową, a dostępnych na co dzień w sklepach firmowych Kiszeczka. Wszystkie wyroby Karczewskiej Kuchni Domowej przygotowywane są ręcznie z domowych składników, bez dodatku jakichkolwiek sztucznych dodatków, konserwantów, wzmacniaczy smaku. A co z dodatkami warzywnymi? Jeśli nie chcesz przygotowywać ich samodzielnie, znajdziesz ich duży wybór w naszych sklepach firmowych na specjalnych regałach.

kotlety z marchwi

Bez mięsa. Kotlety wegetariańskie górą!

Masz ochotę na pełny, zdrowy obiad, ale unikasz mięsa? A może pragniesz zrobić sobie przerwę od typowego schabowego czy mielonego i chcesz spróbować czegoś nowego? W każdym z tych przypadków nasza propozycja jest dla Ciebie! Być może zainteresuje Cię kotlet z fasoli, pełen roślinnego białka, albo zwrócisz uwagę na delikatny kotlet z marchewki? A jeśli szukasz alternatywy dla mięsa pełnej witamin i minerałów, a nie straszny Ci charakterystyczny buraczany kolor, koniecznie sprawdź kotlet z buraka. Kotlety roślinne to zawsze dobra alternatywa dla mięsa na talerzu.

A może chcesz też spróbować któregoś z kiszeczkowych pasztetów wegetariańskich?

Obiad na mieście? W sklepie mięsnym przy lampce wina!

Brzmi abstrakcyjnie?  Dla nas nie. Choć to prawda, że niewiele jest miejsc na mapie Warszawy, czy nawet Polski, w których możesz równocześnie kupić najwyższej jakości wędliny i sery, a także zjeść przygotowany na miejscu posiłek i wychylić do niego lampkę wina. Takie rzeczy możliwe są w najnowszym sklepie Kiszeczka zlokalizowanym w Konstancinie – Jeziornie, w budynku Faktorii, naprzeciwko Starej Papierni. Żeberka w sosie klonowym, kurczak po tajsku, czy gołąbki gruzińskie w sosie pomidorowym, to tylko niektóre propozycje, których możesz spróbować. Wszystkie przygotowywane są na bieżąco, z tych samych mięs, które oferowane są w ladzie.

wyroby gorące, na ciepło, w ladzie sklepowej, Kiszeczka - Konstancin - Jeziorna, na szybko na obiad, mięsa, kurczak, pulpety

Uwaga: rzeczywista oferta sklepu może się różnić.

Adres sklepu:

Konstancin Jeziorna, Al. Wojska Polskiego 4, budynek Faktoria

Godziny otwarcia:

Poniedziałek – Piątek: 10 -18

Sobota: 8 -14

Serdecznie zapraszamy na obiad na szybko, w wolnej chwili!

Więcej o nas

Jeśli chciałbyś dowiedzieć się więcej o naszej rodzinnej firmie i być na bieżąco z tym, co się u nas wydarza, zapraszamy na nasz profil facebookowy. Znajdziesz tam mięsne ciekawostki, zaproszenia na wspólne grillowanie, losowania nagród i wiele więcej!

Dołącz do nas na facebooku

Dołącz do nas na instagramie