Kanapki na każdą okazję!
Któż z nas, choć raz nie stanął przed zadaniem samodzielnego przygotowania kanapki dla siebie lub swoich bliskich? Wzmożony sezon na ich produkcję często rozpoczyna się wraz z dźwiękiem pierwszego szkolnego dzwonka. Ten prosty pomysł na przygotowanie szybkiego posiłku, sprawdzi się jednak nie tylko w szkole. Niezależnie od miejsca w jakim przebywamy, czy to w domu, czy w pracy, niewątpliwą ich zaletą jest różnorodność możliwości tworzenia własnych, mniej lub bardziej wyszukanych ulubionych kompozycji smakowych.
Dobry dzień zaczyna się od smacznej kanapki śniadaniowej.
Mówi się, że ŚNIADANIE to najważniejszy posiłek dnia. Aby zrealizować najprostsze kanapkowe pomysły wystarczy wykorzystać składniki, które zazwyczaj przechowujemy w lodówce. Kilka plastrów ulubionej wędliny lub pieczonego mięsa, domowy pasztet, liść sałaty, pikantny lub łagodny sos. Do tego pieczywo w formie kromki chleba, świeżej lub opiekanej bułki, smukłej bagietki i… „mamy to” – ekspresowy posiłek gotowy! Najlepszym uzupełnieniem kanapek są oczywiście warzywa świeże lub marynowane. Można wybrać np. paprykę, ogórka kiszonego, czy też rzodkiewkę, ale możemy sięgnąć również po zdrowe kiełki.
Co ciekawe kanapka na śniadanie wcale nie musi być nudna, jeśli tylko masz ochotę na coś ciepłego, spróbuj podsmażyć kromki pszennego chleba z obu stron na suchej patelni, smarując je lekko masłem lub oliwą. Zrobienie z nich grzanek w tosterze też będzie dobrym pomysłem. Najważniejsze, żeby zrobiły się chrupiące i lekko zrumienione. Na taką gorącą kromkę możesz położyć plaster wędliny – surowej lub lekko podsmażonej. Ser, pomidory, listki rukoli czy roszponki oraz ulubione sosy lub ketchup z musztardą dopełnią smak potrawy. Nie zapomnij na wierzchu położyć drugiej gorącej kromki chleba.
Nie masz pomysłu na urozmaicenie codziennej kanapki? Zajrzyj do naszych kanapkowych inspiracji.
Inspiracja 1. Kanapki z pieczonym kurczakiem. Najczęściej korzystamy z tej opcji kiedy pozostanie nam trochę pieczonego lub smażonego kurczaka np: z obiadu. Bułki smarujemy majonezem, układamy sałatę, mięso, polewamy ketchupem, potem według własnych już upodobań możemy dodać awokado, pomidora, ogórka i cebulę. Przykrywamy i zjadamy.
Inspiracja 2. Kanapka z sałatką? Dlaczego nie? Sałatki pochodzące z naszej rodzimej Karczewskiej Kuchni Domowej to solidna podstawa dla kromki chleba oraz bogactwo naturalnych smaków. W KISZECZKOWEJ ofercie odnajdziecie tradycyjną sałatkę jarzynową, krabową oraz przygotowywaną sezonowo letnią sałatkę z gruszką. Palce lizać!
Inspiracja 3. Coś szykownego w 10 minut ? Proszę bardzo – Tost po francusku z serem i szynką. Wystarczy jajko, odrobina mleka, soli, suszone oregano, kilka plastrów żółtego sera oraz dojrzewającej szynki, do tego kromki pieczywa najlepiej z poprzedniego dnia.
Jeśli kiedykolwiek przez Twoją głowę przebiegła myśl: czy kanapki mogą być zdrowym i pożywnym lunchem?
Odpowiedź brzmi: TAK!
Inspiracja 1. Kanapka klubowa.Ta kilkuwarstwowa kanapka dostępna w restauracjach i delikatesach jest łatwa do przygotowania w domu. Czego potrzebujesz? Trzech rodzajów mięsa (szynka, bekon, wędlina z indyka) sałata, pomidor, ser cheddar. Wszystkie składniki układamy warstwami, zachowując kolejność pomiędzy trzema kromkami tostowego chleba. Wariacji na temat przygotowania klasycznej kanapki klubowej w warunkach domowych jest naprawdę wiele.
Inspiracja 2. Kanapka ze stekiem.Wybór mięsa w tym przypadku nie może być przypadkowy. Bądź co bądź, w tym temacie jesteśmy specjalistami, dlatego po mięso na steki lub burgery przygotowane w naszym zakładzie zapraszamy do sklepów KISZECZKA, a po przepisy na wyśmienitą kanapkę ze stekiem odsyłamy na stronę z której przepisów wielokrotnie już udostępnialiśmy: kwestiasmaku.pl
Inspiracja 3. Kanapka na ciepło o smaku pizzy. Do środka włóż ser mozzarella i salami, a górną kromkę od środka posmaruj sosem pomidorowym lub ketchupem, gdy zależy Ci na czasie do przygotowania sosu wykorzystaj pomidory z puszki i dopraw przyprawami lub użyj tylko świeżych plasterków pokrojonego pomidora. Możesz dodać pieczarki, a zamiast salami wykorzystać szynkę. Wszystko zależy od twoich upodobań.Tak przygotowana kanapka wyjęta z piekarnika lub mikrofali smakuje wyśmienicie.
Wieczorny posiłek zwieńczeniem dnia ? Niech będzie tak jak lubisz…
Tak jak w przypadku śniadania, do przygotowania kolacji możemy wykorzystać plastry ulubionych wędlin oraz pieczonych mięs. Kiedy jednak, tylko najdzie nas ochota, na wieczorne „małe co nieco” w niecodziennej odsłonie zachęcamy do wypróbowania.
Inspiracja 1. Włoskie panini – z żytniej ciabatty posmarowanej pastą z suszonych pomidorów, plastrami ulubionej szynki, żółtego sera, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą, pomidorem oraz świeżymi listkami bazylii lub rukoli .
Inspiracja 2 . Hot Dog – to propozycja na duży głód i wczesną kolację, ze względu na jej kaloryczność. Pożądane składniki: bułka do hot-dogów, parówka lub kabanos, ogórek konserwowy, pikle.
Inspiracja 3. Kanapka z wołowiną szarpaną – to nic innego jak pełna aromatu wołowina szarpana ukryta pod wieczkiem słoika Restauracyjnego Dania Premium nr 3 Karczewskiej Kuchni Domowej. Wołowinę zagotowujemy w rondelku lub podgrzewamy na patelni, bułkę dzielimy na dwie części, na jednej z nich układamy wołowinę, nakrywamy drugim kawałkiem bułki i możemy rozkoszować się smakiem.
Ogrodowe party czy eleganckie przyjęcie ? Kanapkowe przekąski sprawdzą się w każdych warunkach.
Pomysł na kanapkowe przekąski sprawdzi się zarówno podczas spontanicznego spotkania z przyjaciółmi, jak i podczas organizacji większej imprezy rodzinnej czy też bankietu. Instrukcja do ich przygotowania jest prosta – im bardziej różnorodnie, tym ciekawiej. Oczywiście w zależności od efektu jaki chcemy wywołać, możemy przygotować nasze kanapkowe przekąski w stylu retro, z tradycyjnymi dodatkami: żółtym serem, szynką, plastrami polędwicy, pasztetem, żurawiną czy ogórkiem konserwowym, by poczuć się jak na przyjęciu z lat 80-tych. Możemy również iść w kierunku nowoczesnym i zaserwować naszym gościom bardziej wyszukaną odsłonę kanapkowych przekąsek: z szynką dojrzewającą, salami, kaparami, oliwkami, orzechami i sałatą karbowaną. W tym przypadku wszystkie smaki dozwolone! Wytrawne składniki pomieszane z owocowymi nutami granatu, świeżej figi, nie tylko będą ładnie wyglądać na talerzu, ale podkreślą również zdecydowany smak wędlin. W przypadku kanapkowych przekąsek postawmy na małe porcje np: pokrojonej bagietki, by można je było wygodnie skonsumować. Nasi goście z pewnością je docenią.