Wybierz najlepsze mięso dla siebie i swoich najbliższych
Wybierz najlepsze mięso dla siebie i swoich najbliższych
Które mięso najlepsze na diecie?
Jeżeli na co dzień liczysz kalorie, doskonałym wyborem będzie drób, który jest najbardziej light spośród wszystkich rodzajów mięs. Oczywiście mówimy o kurczaku lub indyku pochodzącym ze sprawdzonych źródeł, a nie hodowanym masowo. Najczęściej wybierana pierś z kurczaka lub indyka to mięso, po które sięgać powinny osoby dbające o linię. Drób charakteryzuje się dużą zawartością białka oraz niewielką ilością tłuszczu. Oczywiście ważne jest, aby poszczególne części kurczaka czy indyka jeść bez skóry. 😉
Mięso drobiowe dostępne w sklepach Kiszeczka jest wolne od antybiotyków oraz hormonów wzrostu. Uważnie dobieramy hodowców do współpracy. Dzięki temu możemy zagwarantować naszym Klientom wyłącznie najwyższą jakość mięsa, wędlin oraz wyrobów garmażeryjnych z serii Karczewska Kuchnia Domowa i Restauracyjne Dania Premium.
Jakie mięso będzie idealne dla małych dzieci?
Szczególnie polecanymi mięsami dla dzieci są: jagnięcina oraz cielęcina.
To dwa rodzaje mięs, które jakiś czas temu zostały nieco zapomniane, głównie ze względu na cenę i brak dostępności. W ostatnich latach mięsa te zaczęły wracać do łask – i bardzo dobrze! To wyjątkowo zdrowe propozycje zarówno dla dorosłych, jak i najmłodszych. Cielęcina oraz jagnięcina są lekkostrawne, nie zawierają dużych ilości tłuszczu i mają sporo cennych wartości odżywczych.
Jagnięcina
Jagnięcina ma bardzo dużo witamin z grupy B. Zawarty w niej kwas linolowy reguluje metabolizm glukozy. Poza tym dzięki zawartości L-karnityny jagnięcina przyczynia się do lepszej mineralizacji kości oraz redukcji tkanki tłuszczowej, a także zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. L-karnityna również korzystnie wpływa na układ nerwowy, odbudowuje go i poprawia koncentrację.
Twojej uwadze polecamy pyszne kotleciki jagnięce dostępne w naszej ofercie.
Cielęcina
Cielęcina jest dobrym źródłem witamin z grupy B, żelaza, fosforu, sodu oraz potasu. Podobnie jak w przypadku jagnięciny, tutaj również występują spore ilości sprzężonego kwasu linolowego CLA. To doskonała propozycja dla najmłodszych, którą można wprowadzać do diety już od szóstego miesiąca życia (podobnie jak w przypadku jagnięciny).
Różne oblicza cielęciny znajdziesz tutaj.
Co poza tym znajdziesz w naszej ofercie?
Wieprzowina – popularna i… zdrowa!
Wydaje się, że wieprzowina nie jest dobrym i zdrowym mięsem. To mylne przekonanie! Ma ona bowiem korzystniejszy stosunek kwasów Omega-3 i Omega-6 niż np. drób. Również i zawartość witamin (w tym witaminy B12) oraz żelaza jest większa niż w przypadku kurczaka. Jeżeli chodzi o zawartość tłuszczu – porównując kurczaka w całości do wieprzowiny, wygrywa wieprzowina. Oczywiście jeżeli weźmiemy pod uwagę najpopularniejszy schab i pierś z kurczaka, szala przechyla się na korzyść kurczaka.
100 Gramów wieprzowiny ma (w zależności od części) od 120 kalorii dla schabu, do 330 kalorii dla boczku.
Wołowina – sezon na nią trwa na okrągło!
Obok wyjątkowego smaku wołowiny trudno przejść obojętnie. To niezwykle szlachetne i pyszne zarazem mięso. W wołowinie znajdziemy duże ilości witaminy B12, którą warto uwzględnić w codziennym jadłospisie, a którą dostarczają wyłącznie mięsa, ryby oraz owoce morza. Żelazo, w które bogate jest to czerwone mięso, zapobiega anemii i wpływa pozytywnie na kondycję organizmu.
W naszym sklepie znajdziesz bardzo bogatą ofertę mięsa wołowego. Polecamy również wyjątkową wołowinę sezonowaną.